Από τον Μάιο θα ισχύσει το μέτρο της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για ανασφάλιστους μόνον από τις δημόσιες δομές.

Το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει πως η ισχύς του μέτρου ξεκίνησε από τις 15 Μαρτίου, αλλά σε σημερινή ανακοίνωση επισημαίνεται πως το καθεστώς δεν πρόκειται να αλλάξει πριν από τις 30 Απριλίου.

"Ήδη, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται κατάλογο των εξαιρέσεων που αφορούν παιδιά, νεφροπαθείς - αιμοκαθαρόμενους, όπως ορίζεται στον νόμο", επισημαίνεται.

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία, για τη διευκόλυνση των ανασφάλιστων, μέχρι τις 30 Απριλίου, που θα συγκροτηθεί ο κατάλογος των εξαιρέσεων, θα μπορούν οι ιδιώτες γιατροί να συνταγογραφούν κανονικά.

Ο Θάνος Πλεύρης αποδίδει την αλλαγή του καθεστώτος συνταγογράφησης στην ανεξέλεγκτη αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης των ανασφάλιστων.

Μιλώντας στη Βουλή, είχε αναφέρει πως πριν από τη δυνατότητα συνταγογράφησης εκτός ΕΣΥ, η δαπάνη ήταν 208 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2019, που καταργήθηκε αυτή η δυνατότητα, η δαπάνη αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια, φτάνοντας στα 308 εκατομμύρια ευρώ.

Το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ανακοίνωσε σήμερα πως, από την πρώτη στιγμή, το μέτρο έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα Υγείας.

"Το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές Υγείας, προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορωνοϊού αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών", αναφέρει το προεδρείο του Συλλόγου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια