Από τις 15 Μαρτίου ξεκινάει η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως από τη συγκεκριμένη ημερομηνία όλες οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας.

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο υπουργός Υγείας απέδωσε την απόφαση σε διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης όταν δόθηκε η δυνατότητα συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη των ανασφάλιστων - πριν από τη δυνατότητα συνταγογράφησης εκτός ΕΣΥ - ήταν 208 εκατομμύρια ευρώ. Από το 2019, που καταργήθηκε αυτή η δυνατότητα, η δαπάνη αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια, φτάνοντας στα 308 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφέρθηκε στο παράδοξο αύξησης του αριθμού των δικαιούχων ανασφάλιστων, παρά το ότι η ανεργία μειωνόταν. Το 2018 - είπε - οι ασφαλισμένοι ήταν 6,7 εκατομμύρια και το 2019 αυξήθηκαν σε 6,764 εκατομμύρια. Παράλληλα, όμως, αυξήθηκαν και οι ανασφάλιστοι, από 687.000 σε 1.070.000! "Είναι κόσμος, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα", υπογράμμισε.

Εξετάσεις

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει το θέμα, λέγοντας πως μεταξύ των ανασφάλιστων υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις ή που έχουν ψυχιατρικά προβλήματα και δεν μπορούν να περιμένουν τόσο πολύ για ραντεβού στο ΕΣΥ. Τόνισε, δε, πως αυτό δεν είναι αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του ιατρικού κόσμου, ο οποίος δεν πρόσκειται ιδεολογικά στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Υγείας αντέτεινε πως ούτε πριν υπήρχε δυνατότητα εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα, αλλά μόνο χορήγησης παραπεμπτικών: "Όπως περίμεναν για να κάνουν τις εξετάσεις στο ΕΣΥ, θα περιμένουν και για τα παραπεμπτικά τους", ανέφερε.

Ο κ. Μεϊκόπουλος εγκάλεσε τον κ. Πλεύρη, ότι προβαίνει σε αυτή την αλλαγή σε περιβάλλον πανδημίας, με πολλούς ανθρώπους να έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ο υπουργός απάντησε πως - με πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Εργασίας - όσοι μένουν ανασφάλιστοι στην περίοδο της πανδημίας, θεωρούνται ασφαλισμένοι από τον ΕΦΚΑ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας