Επιζώντες από καρδιακή προσβολή που εμφανίζουν κατάθλιψη έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Frank Annie, του Charleston Area Medical Center στη West Virginia. δήλωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλοί παράγοντες σχετικοί με την κατάθλιψη που οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 495,000 Αμερικανών που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή μεταξύ 2015 και 2021 και έδειξαν ότι περίπου 51,000 (10.5%) από αυτούς διαγνώστηκαν κατόπιν με κατάθλιψη.

Τα ποσοστά εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν 12% σε όσους είχαν κατάθλιψη και 8.3% σε όσους δεν είχαν.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του American College of Cardiology.

Ερευνες που παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευτούν σε επιστημονικά περιοδικά.

Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι άντρες ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη σε σχέση με γυναίκες. Επιζώντες από καρδιακή προσβολή που είχαν κατάθλιψη έτειναν να έχουν υψηλότερα ποσοστά υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου, διαβήτη, καρδιακής ανεπάρκειας και ΧΑΠ.

Ηταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ιστορικό καπνίσματος και μεγαλύτερο ΔΜΣ.

Ο Annie δήλωσε ότι αρκετοί παράγοντες θα μπορούσαν να υπογραμμίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε επιζώντες από έμφραγμα που εμφανίζουν κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την ικανότητα των ασθενών να πάνε στον γιατρό και να λαμβάνουν τα φάρμακά τους. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο και τη συγκέντρωση καθιστώντας δύσκολη την τακτική άσκηση και τη φιλική προς την καρδιά διατροφή.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η αγωγή για κατάθλιψη μπορεί να ωφελήσει ασθενείς με καρδιακή προσβολή αλλά μόνο το 7% όσων είχαν κατάθλιψη στην παρούσα έρευνα είχε λάβει αντικαταθλιπτικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα