Υποχώρηση των θετικών τεστ για κορωνοϊό, καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα. Όπως προκύπτει από το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η συνολική θετικότητα (pcr, rapid, self tests) μειώθηκε κατά 12,4% το διάστημα 23 Μαρτίου έως 3 Απριλίου, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Το θετικό αυτό νέο αποτελεί, ωστόσο, τη μία πλευρά του ίδιου νομίσματος, καθώς η μείωση των κρουσμάτων έχει συνοδευτεί από αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που επεξεργάστηκε το iatronet.gr, το ίδιο διάστημα σημειώθηκε αύξηση κατά 21,3% στον ημερήσιο αριθμό των θανάτων και κατά 2,94% των διασωληνωμένων.
Η τάση αυτή των "σκληρών" δεικτών ακολουθεί την εκτόξευση της θετικότητας, που είχε προηγηθεί τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, το επόμενο διάστημα αναμένεται ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων, η οποία θα συνοδευτεί (με χρονοκαθυστέρηση) από ύφεση εισαγωγών, διασωληνώσεων και θανάτων.
Η αποκλιμάκωση του δείκτη των κρουσμάτων φαίνεται να είναι ισχυρή σε περιοχές, όπως το Ηράκλειο (φωτογραφία) και η Αχαΐα, όπου ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα το 20%.
Πτωτική είναι η τάση στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, με την Ανατολική Αττική να πρωταγωνιστεί στη μείωση (13,4%), ακολουθούμενη από τη Δυτική Αττική (11,4%), τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (8,2%) και τον Πειραιά (6%). Μικρότερη είναι η υποχώρηση στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (3,94%) και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών (2,8%).
Αισθητή είναι η πτώτη της θετικότητας στη Θεσσαλονίκη (11,7%) και στη Λάρισα (7,28%).
Θετικότητα σε μεγάλα αστικά κέντρα (ποσοστό %)
| Περιφερειακή Ενότητα | 21 - 27 Μαρτίου | 28 Μαρτίου - 3 Απριλίου | Διαφορά |
| Ηράκλειο | 4,59 | 3,62 | -21,1% |
| Αχαΐα | 2,94 | 2,34 | -20,4% |
| Ανατολική Αττική | 4,03 | 3,49 | -13,4% |
| Θεσσαλονίκη | 3,25 | 2,87 | -11,7% |
| Δυτική Αττική | 3,75 | 3,32 | -11,4% |
| Κεντρικός Τομέας Αθηνών | 4,65 | 4,27 | -8,2% |
| Λάρισα | 3,16 | 2,93 | -7,28% |
| Πειραιάς | 3,68 | 3,46 | -6% |
| Βόρειος Τομέας Αθηνών | 4,06 | 3,9 | -3,94% |
| Δυτικός Τομέας Αθηνών | 3,21 | 3,12 | -2,8% |
|
PCR - Rapid (Επικράτεια) |
7,96 | 7,99 | +0,4% |
| Self tests (Επικράτεια) | 1,5 | 1,08 | -8% |
| Σύνολο tests (Επικράτεια) | 3,61 | 3,16 | -12,4% |
Αύξηση
Εξαίρεση στη γενικότερη τάση αποτελούν τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, οι οποίες έχουν θετικότητα πάνω από το όριο λήψης μέτρων (5%).
Πρόκειται για την Ικαρία, η οποία επιμένει με θετικότητα πάνω από 10%, η Σύρος (7,14%), η Τήνος (6,08%) και η Λακωνία (5,63%).
Θάνατοι και διασωληνωμένοι ανά εβδομάδα (μέσος όρος)
| 21 - 27 Μαρτίου | 28 Μαρτίου - 3 Απριλίου | Διαφορά | |
| Θάνατοι ανά ημέρα | 47 | 57 | +21,3% |
| Διασωληνωμένοι ανά ημέρα | 341 | 351 | +2,94% |
Θάνατοι
Εξαιρετικά προβληματική παραμένει η κατάσταση με τους θανάτους ασθενών με CoViD, οι οποίοι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), την εβδομάδα 29 Μαρτίου έως 4 Απριλίου η Ελλάδα είχε την τρίτη υψηλότερη αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (33), ακολουθώντας τη Λετονία (50 θάνατοι ανά εκατομμύριο) και τη Λιθουανία (39).
Ενδεικτικό είναι πως η Ισπανία έχει μόλις 3 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η Πορτογαλία 15 και η Ιταλία 17.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χριστουγεννιάτικα δώρα ζωής - Το σήμερα και το αύριο των μεταμοσχεύσεων
Το “Hangover” των εορτών
Πώς να φροντίσετε τον εαυτό σας αν οι γιορτές σας φαίνονται ''δύσκολες''