Οι Έλληνες αναζητούν στο Διαδίκτυο στοιχεία για την υγεία τους πολύ περισσότερο από όσο ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης.

Το 59% των ατόμων ηλικίας 16 έως 74 ετών στη χώρα μας αντλούν μέσω του υπολογιστή πληροφόρηση σχετικά με ασθένειες, τραύματα, διατροφή και βελτίωση της υγείας, όταν το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι 55%.

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από έρευνα της Eurostat, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν πρόσφατα.

Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Φινλανδία, όπου το 80% των πολιτών αναζήτησαν στο Διαδίκτυο θέματα σχετικά με την υγεία τους τελευταίους τρεις μήνες, ακολουθούμενη από την Ολλανδία (77%), τη Δανία (75% ) και την Κύπρο (74%). 

Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Βουλγαρία (36%), στη Ρουμανία (40%), στη Γερμανία (45%) και στην Πολωνία (47%).

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Eurostat, την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό των ατόμων που αναζητούν πληροφορίες για την υγεία στο διαδίκτυο έχει αυξηθεί σχεδόν σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αύξηση 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2011.

Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Κύπρο (+46 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολουθούν η Τσεχία (+33 ποσοστιαίες μονάδες), η Μάλτα (+32 ποσοστιαίες μονάδες) και η Ισπανία (+31 ποσοστιαίες μονάδες).

Προειδοποιήσεις

Η αναζήτηση πληροφοριών για την υγεία στο Διαδίκτυο κρύβει και κινδύνους. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) επισημαίνουν πως η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως το Διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.

Από την αρχή του έτους, έχουν εκδώσει έξι προειδοποιήσεις για προϊόντα που περιέχουν μη προβλεπόμενες ουσίες.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται προϊόν που διαφημίζεται στο Διαδίκτυο είτε ως φάρμακο για την απώλεια βάρους, είτε ως συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα. Το σκεύασμα αυτό δεν είναι γνωστοποιημένο συμπλήρωμα διατροφής, ούτε είναι εγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα, και ως εκ τούτου δεν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. 

Έπειτα από ειδοποίηση των αμερικανικών Αρχών, ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές να μην αγοράζουν ή κάνουν χρήση προϊόντος, που προωθείται ως συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της σεξουαλικής λειτουργίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου, περιέχει τη φαρμακευτική ουσία ταδαλαφίλη, η παρουσία της οποίας το καθιστά μη εγκεκριμένο φάρμακο. Η ταδαλαφίλη συνδέεται με ανεπιθύμητες ενέργειες ιδιαίτερα στο καρδιαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά τη χρήση του συγκεκριμένου προϊόντος επικίνδυνη για την υγεία του χρήστη.

Ο ΕΟΦ έχει λάβει ειδοποίηση από τις Αρχές της Γαλλίας για τρεις περιπτώσεις νοσηλείας ατόμων που κατανάλωσανπροϊόν, το οποίο προωθείται μέσω Διαδικτύου για απώλεια βάρους.

Οι Αρχές της Γερμανίας έχουν ειδοποιήσει τον ελληνικό Οργανισμό για άλλο προϊόν, το οποίο προωθείται για την απώλεια βάρους και περιέχει τη φαρμακευτική ουσία σιβουτραμίνη. Η σιβουτραμίνη αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2010 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η σχέση οφέλους - κινδύνου δεν είναι θετική.

Ο ΕΟΦ εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση για προϊόν που διακινείται μέσω Διαδικτύου ως φυτικό προϊόν - συμπλήρωμα διατροφής για τη μείωση του σακχάρου και την καταπολέμηση των συμπτωμάτων και των συνεπειών του διαβήτη. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, δεν αποτελεί εγκεκριμένο φάρμακο, καθώς δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του από τον ΕΟΦ ή άλλη αρμόδια αρχή.

Στις ιστοσελίδες μέσω τον οποίων προωθείται το προϊόν, προβάλλεται με "θεαματικά" αποτελέσματα ενάντια στην πάθηση του διαβήτη κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, παραπλανώντας των καταναλωτή, ο οποίος καλείται να αποστείλει συμπληρωμένη φόρμα επικοινωνίας, χωρίς να γνωρίζει τα πλήρη στοιχεία της εταιρείας που είναι υπεύθυνη για την κυκλοφορία του.

Δημ.Κ.

Πηγές:
Eurostat, ΕΟΦ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις