Υψηλότερα επίπεδα καλής χοληστερόλης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στην προστασία από τη νόσο Alzheimer, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Dr. Hussein Yassine, του University of Southern California, δήλωσε ότι η έρευνα αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που μετρήθηκαν μικρά σωματίδια HDL στον εγκέφαλο.

Ο Yassine ανέλυσε συγκεντρώσεις HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό 180 υγιών εθελοντών, με μέση ηλικία τα 77 χρόνια.

Η έρευνα συνέδεσε υψηλότερο αριθμό μικρών σωματιδίων HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό με 2 σημαντικούς δείκτες που θα μπορούσαν να προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer.

Ενας δείκτης είναι καλύτερη επίδοση σε τεστ μνήμης και αντίληψης.Από τους 141 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν σειρά νοητικών τεστ, όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα μικρών σωματιδίων HDL στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό είχαν καλύτερα σκορ.

Aυτό, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση ή αν έφεραν το γονίδιο APOE4 που ενισχύει τον κίνδυνο για Alzheimer.

Η σχέση ήταν ακόμα ισχυρότερη σε όσους δεν είχαν  νοητική εξασθένηση.

Ο άλλος δείκτης προστατευτικής επίδρασης, είναι ότι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα μικρών σωματιδίων HDL είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα πεπτιδίου που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα 42 στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό.

Παρόλο που το πεπτίδιο συμβάλλει στη νόσο Alzheimer  όταν αναδιπλώνεται λανθασμένα και συσσωρεύεται σε νευρώνες, ένα υψηλότερο επίπεδο αυτού κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη και έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο.
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μικρά σωματίδια HDL ενδεχομένως δείχνουν το δρόμο σε αγωγές για το πρώιμο Alzheimer, πολύ πριν συμβεί η νοητική εξασθένηση.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο τα μικρά σωματίδια HDL στην πρόληψη. Πριν την έναρξη νοητικής βλάβης, αυτά λιπαίνουν το σύστημα και το διατηρούν υγιές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alzheimer's & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

Πηγές:
Alzheimer's & Dementia:

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΙΣ καλύπτει τις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργαστηρίων λόγω clawback
169η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στην Ίο
ΒΙΑΝΕΞ: Η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που πιστοποιείται για το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Πάτρα από την TÜV HELLAS