Η τεχνητή νοημοσύνη ενδεχχομένως μπορεί να εντοπίσει αλκοολικούς που έχουν κίνδυνο υποτροπής μετά την αγωγή, αναφέρουν ερευνητές.

Η τεχνητή νοημοσύνη ενδεχομένως επιτρέπει σε ασθενείς και περιθάλποντες να προβλέψουν τις υποτροπές στο ποτό και να προσαρμόσουν την αγωγή πριν αυτές συμβούν, ανακάλυψαν ερευνητές του Yale University.

Σε νέα έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν κλινικά στοιχεία και μηχανική μάθηση για να αναπτύξουν μοντέλα για την πρόβλεψη υποτροπών σε ασθενείς σε πρόγραμμα αγωγής.

Στοιχεία 1.300 Αμερικανών ενηλίκων σε κλινική δοκιμή αγωγών 16 εβδομάδων σε 11 κέντρα χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν τα προγνωστικά μοντέλα.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε 1 από 9 συνδυασμούς, φαρμακευτικούς ή συμπεριφορικούς, και χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για την επίδοσή τους ώστε να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μοντέλα είχαν καλή επίδοση στην πρόβλεψη υποτροπών και είναι πιθανόν να είναι πιο ακριβή από τους γιατρούς στον εντοπισμό ασθενών που έχουν  κίνδυνο υποτροπής σε μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και θα μπορούσαν να ωφεληθούν από επιπλέον παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της αγωγής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.