H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το nivolumab για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων με μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα με έκφραση του PD-L1 στα καρκινικά κύτταρα ≥1%, οι οποίοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά από ριζική εκτομή, ανακοίνωσε πρόσφατα η Bristol Myers Squibb. Με αυτή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το nivolumab γίνεται η πρώτη επικουρική ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται για τους συγκεκριμένους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Bristol Myers Squibb, σημειώνει ότι στη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -274, το nivolumab κατέδειξε στατιστικά σημαντική και κλινικά ουσιαστική βελτίωση στην ελεύθερη νόσου επιβίωση (DFS), σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο στο σύνολο των τυχαιοποιημένων ασθενών, αλλά και στους ασθενείς με έκφραση του PD-L1 ≥1%. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται στα αποτελέσματα που αφορούν σε ασθενείς με έκφραση του PD-L1 ≥1%. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε μείωση κατά 47% του κινδύνου υποτροπής ή θανάτου με το nivolumab έναντι εικονικού φαρμάκου (Λόγος κινδύνου [HR] 0,53· 95% Διάστημα εμπιστοσύνης [CI]: 0,38 έως 0,75· p=0.0005). Η διάμεση ελεύθερη νόσου επιβίωση (DFS) δεν επιτεύχθηκε με το nivolumab σε σύγκριση με 8,41 μήνες με το εικονικό φάρμακο. Το nivolumab ήταν σε γενικές γραμμές καλά ανεκτό, παρουσιάζοντας ένα προφίλ ασφαλείας αντίστοιχο με το προφίλ ασφάλειας που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες του nivolumab σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

«Για πολλά χρόνια, οι ασθενείς με μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα αντιμετώπιζαν τη θλιβερή πραγματικότητα ότι, παρά την έγκαιρη διάγνωση ώστε να προχωρήσουν σε αφαίρεση του καρκινικού όγκου, σχεδόν οι μισοί από αυτούς θα έρχονταν αντιμέτωποι με υποτροπή της νόσου, έχοντας μάλιστα στη διάθεσή τους ελάχιστες ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για να αποτρέψουν αυτό τον κύκλο», δήλωσε ο Fred Witjes, M.D., καθηγητής Ογκολογικής Ουρολογίας  στο Ινστιτούτο Radboud για τις Μοριακές Βιοεπιστήμες. «Χάρη στην έγκριση του nivolumab, οι κλινικοί ιατροί θα μπορούν πλέον να προσφέρουν μια θεραπευτική επιλογή μετά τη χειρουργική επέμβαση σε ορισμένους ασθενείς. Πρόκειται για μια ανοσοθεραπεία που στο πλαίσιο της κλινικής μελέτης CheckMate -274, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου. Αυτή η έγκριση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης του μυοδιηθητικού ουροθηλιακού καρκινώματος στους κατάλληλους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά στη χρήση του nivolumab για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων με υψηλού κινδύνου μυοδιηθητικόουρο θηλιακό καρκίνωμα με έκφραση του PD-L1 στα καρκινικά κύτταρα ≥1% μετά από ριζική εκτομή και έχει ισχύ στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία. Πέρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το nivolumab έχει εγκριθεί με βάση την κλινική μελέτη CheckMate -274 σε επτά χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ενδείξεων ανεξάρτητα από τα επίπεδα έκφρασης του PD-L1 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία. Παράλληλα, εγκριτικοί φάκελοι βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τις υγειονομικές αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελέσματα από τη μελέτη CheckMate -274 παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Συμπόσιο για τον Καρκίνο του Ουρογεννητικού Συστήματος της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine τον Ιούνιο του 2021.

«Στόχος μας είναι η ανάπτυξη νέων θεραπευτικών επιλογών που μπορούν να συμβάλλουν στην αλλαγή της πρόγνωσης για τους ασθενείς με καρκίνο, είτε διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο είτε πάσχουν από μεταστατική νόσο», δήλωσε η Dana Walker, M.D., M.S.C.E., αντιπρόεδρος, επικεφαλής του προγράμματος ανάπτυξης του τμήματος καρκίνου του ουρογεννητικού συστήματος της Bristol Myers Squibb. «Αυτή η έγκριση για το nivolumab μας δίνει την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε ένα νέο μετεγχειρητικό πρότυπο φροντίδας για ορισμένους ασθενείς με ουροθηλιακό καρκίνο, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία μας ως η πρώτη εταιρεία που προσέφερε αναστολείς του ανοσολογικού σημείου ελέγχου στους ασθενείς στην Ευρώπη για την επικουρική θεραπεία του μελανώματος και του καρκίνου του οισοφάγου. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για να καταστήσουμε το nivolumab διαθέσιμο για τους υποψήφιους ασθενείς το συντομότερο δυνατό».

«Η Ευρώπη, όπου παρατηρείται η δεύτερη υψηλότερη επίπτωση καρκίνου της ουροδόχου κύστης στον κόσμο, χρειάζεται επειγόντως νέες θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση, οι οποίοι, ενώ διαχειρίζονται τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις της επέμβασης, ταυτόχρονα ζουν με τον φόβο της επιστροφής του καρκίνου», δήλωσε ο Alex Filicevas, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Συνασπισμού Ασθενών με Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης. «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την έγκριση της νέας επικουρικής θεραπείας που έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου υποτροπής για τους ασθενείς. Επιπρόσθετα, η χειρουργική εκτομή της ουροδόχου κύστης για την αντιμετώπιση του μυοδιηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστης αλλάζει ριζικά τη ζωή του ασθενή. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι άκρως σημαντικό το γεγονός ότι τα δημοσιευμένα δεδομένα δείχνουν ότι το nivolumab διατήρησε την ποιότητα ζωής σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Αυτή η θετική απόφαση μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει στα άτομα με μυοδιηθητικό ουροθηλιακό καρκίνωμα περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους οικείους τους».

Το nivolumab είναι πλέον εγκεκριμένο για την επικουρική θεραπεία τριών διαφορετικών τύπων καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: του ουροθηλιακού καρκινώματος, του μελανώματος και του καρκίνου του οισοφάγου/της της γαστρο-οισοφαγικής συμβολής. Επιπλέον, η εταιρεία υλοποιεί ένα ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης σε πρωιμότερα στάδια του καρκίνου, το οποίο σήμερα περιλαμβάνει οκτώ διαφορετικούς τύπους καρκινικών όγκων στα πεδία της νεο-επικουρικής, της επικουρικής και της περιεγχειρητικής θεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη