Μηχανικοί του University of California San Diego, ανέπτυξαν πρωτότυπο wearable που μπορεί να παρακολουθεί συνεχώς διάφορους δείκτες -γλυκόζη, επίπεδα αλκοόλ και  γαλακτικού οξέος- ταυτόχρονα σε πραγματικό χρόνο.

Η συσκευή εφαρμόζεται στο χέρι με επίθεμα μικροσκοπικών βελονών, που έχουν η καθεμία το ένα πέμπτο του πλάτους μιας τρίχας.

Το να φορά κάποιος τη συσκευή είναι ανώδυνο. Φοριέται στο βραχίονα και στέλνει  δεδομένα, ασύρματα σε μια εφαρμογή smartphone .

Ο Joseph Wang, δήλωσε ότι μοιάζει με ολόκληρο εργαστήριο πάνω στο δέρμα. Η συσκευή μπορεί να μετρά συνεχώς πολλούς βιοδείκτες ταυτόχρονα, επιτρέποντας στους  χρήστες να παρακολουθούν την υγεία και ευεξία τους καθώς κάνουν τις δραστηριότητές τους.

Με το wearable, οι άνθρωποι βλέπουν την αλληλεπίδραση μεταξύ αύξησης ή μείωσης της γλυκόζης και της διατροφής, της άσκησης και του αλκοόλ.

Διάφορα ένζυμα στην άκρη των μικροβελονών αντιδρούν με τη γλυκόζη, το αλκοόλ και το γαλακτικό οξύ σε μεσοκυττάριο υγρό. Οι αντιδράσεις δημιουργούν μικρό ηλεκτρικό ρεύμα που αναλύεται από ηλεκτρονικούς αισθητήρες και στέλνονται ασύρματα σε εφαρμογή. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο.

Η ενσωμάτωση  αυτών των συστατικών σε ένα μικρό ασύρματο wearable ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ομάδας.

Πρόκειται για ολοκληρωμένο σύστημα που μπορεί κάποιος να φορά. Tο  wearable δοκιμάστηκε σε 5 εθελοντές που το φόρεσαν στο βραχίονα ενώ ασκούνταν, έτρωγαν και έπιναν ένα ποτήρι κρασί.

Η συσκευή χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθεί συνέχεια τα επίπεδα γλυκόζης ταυτόχρονα με τα επίπεδα αλκοόλ ή γαλακτικού οξέος.

Οι μετρήσεις συμφωνούσαν με αυτές από μόνιτορ γλυκόζης του εμπορίου.

Η περιγραφή της συσκευής υπάρχει στο Nature Biomedical Engineering.

Πηγές:
Nature Biomedical Engineering.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα