Ένα από τα πρώτα βήματα προς την κατανόηση του ρόλου των μικροβίων που περιέχονται στη διατροφή, στηνυγεία, είναι να ποσοτικοποιηθεί ο αριθμός των ζωντανών μικροοργανισμών που καταναλώνει σήμερα με τη διατροφή του ο άνθρωπος (μέσω τροφών και συμπληρωμάτων προβιοτικών).

Ερευνητές ολοκλήρωσαν τον πρώτο υπολογισμό μεγάλης κλίμακας του αριθμού των ζωντανών μικροβίων που καταναλώνονται από τους Αμερικανούς καθημερινά.

Ειδικοί στράφηκαν στη βάση δεδομένων NHANES.

Αρχικά έδωσαν σε κάθε τροφή μια υπολογισμένη ακτίνα ζωντανών μικροβίων ανα γραμμάριο, δημιουργώντας κατηγορίες τροφών με χαμηλά, μέτρια και υψηλά επίπεδα.

Οι τροφές στην υψηλή κατηγορία ήταν κυρίως προιόντα ζύμωσης- γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι ή πίκλες. (περισσότερες από 107 μονάδες που σχηματίζουν αποικίες ανα γραμμάριο).

Φρέσκα, ωμά φρούτα και λαχανικά ήταν επίσης καλές πηγές ζωντανών μικροοργανισμών και αντιπροσώπευαν τη μεσαία κατηγορία (104 ‘εως 107 μονάδες που σχηματίζουν αποικίες ανα γραμμάριο).

Χρησιμοποιώντας τα στροιχεία της NHANES από το 2001 έως το  2018  για σχεδόν 75.000 παιδιά και ενήλικες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι περίπου το 20% των παιδιών και το 26% των ενηλίκων κατανάλωναν τροφές με υψηλά επίπεδα ζωντανών οργανισμών.

Παιδιά και ενήλικες αύξησαν την κατανάλωση αυτών των τροφών στη διάρκεια των 18 ετών.

Ερευνήτρια σημειώνει ότι οι μικροοργανισμοί που ποσοτικοποιήθηκαν στην έρευνα δεν είναι απαραίτητα, προβιοτικά.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Journal of Nutrition.

Πηγές:
Journal of Nutrition.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ