Η δημιουργία περισσότερων πάρκων και άλλων χώρων πρασίνου θα μπορούσε να έχει εμποδίσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε πολλές μεγάλες αμερικανικές πόλεις τα 20 προηγούμενα χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η Paige Brochu, του Boston University School of Public Health, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως το να ζει κάποιος σε πιο πράσινες περιοχές μπορεί να έχει θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική του υγεία αλλά υπάρχει έλλειψη στοιχείων για το πώς αλλαγές στην κατανομή  του πρασίνου μπορούν να επηρεάσουν ποσοστά θνησιμότητας στις ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι η νέα έρευνα ποσοτικοποιεί την επίδραση της επέκτασης του πρασίνου σε αστικές περιοχές και δείχνει πώς η αύξηση της βλάστησης θα μπορούσε να προσθέτει χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από το U.S. Census data, U.S. Centers for Disease Control and Prevention, στοιχεία θνησιμότητας και στοιχεία πρασίνου από δορυφόρους της NASA και αξιολόγησαν πώς η ποσότητα χώρων πρασίνου σε 35 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ επηρέαζε τη θνησιμότητα σε ανθρώπους 65 ετών και άνω.

Σε 35 πόλεις, οι ερευνητές κατέληξαν ότι μεταξύ 34.000 και 38.000 θανάτων– περίπου  15 έως 20 θάνατοι ανα 10.000 ηλικιωμένους– θα μπορούσαν να είχαν εμποδιστεί μεταξύ 2000 και 2019 με αύξηση 0.1 στον δείκτη μέτρησης πρασίνου, (Normalized Difference Vegetation Index.)

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι το πράσινο στις πόλεις αυξήθηκε σχεδόν κατά 3% από το 2000 έως το 2010, και κατά περίπου 11% από το 2010 έως το 2019.

Τα αστικά δάση βοηθούν στο μετριασμό των πλημμυρών και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας,μεταξύ άλλων.

Η αύξηση του πρασίνου ενδεχομένως μπορεί να μην είναι εφικτή σε όλες τις πόλεις λόγω διαφορών στο κλίμα, στις πηγές νερού, στην αστικοποίηση και στο τοπίο, αλλά τα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση τοπικών αλλαγών στο πράσινο διαχρονικά και να αναπτυχθούν κατάλληλα σχέδια κλιματικής δράσης στις πόλεις.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Frontiers in Public Health.

Πηγές:
Frontiers in Public Health.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;