Η πανδημία Covid-19 οδήγησε σε παρατεταμένη αύξηση του στρες στους υγειονομικούς- κάτι το οποίο είναι ιδαίτερα εμφανές στην Επείγουσα ιατρική.

Ερευνα του European Society for Emergency Medicine (EUSEM) σε επαγγελματίες επείγουσας ιατρικής 89 χωρών, έδειξε ότι το 62% όσων απάντησαν είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα του συνδρόμου burnout και 31.2% είχαν δυο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν σήμερα στο European Journal of Emergency Medicine.

Ο πρόεδρος του EUSEM, Dr Abdo Khoury, του Besançon University Hospital, στη Γαλλία, δήλωσε ότι είναι ανησυχητικό ότι λιγότεροι από τους μισούς (41.4%) όσων απάντησαν ανέφεραν ότι είχαν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη.

Το burnout σε υγειονομικούς μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε κατάχρηση αλκοόλ, ακόμα και αυτοκτονία, ενώ η διαταραχή μετατραυματικού στρες είναι ακόμα μια εκδήλωσή του.

Πολλοί υγιεονομικοί που επηρεάστηκαν από burnout σκέφτονται αλλαγή καριέρας. Αυτό ήταν πιο εμφανές στους νεότερους έναντι των μεγαλύτερων και πιο έμπειρων.

Αυτό θα οδηγούσε σε υποστελέχωση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα και θα έκανε τα πράγματα χειρότερα για αυτούς που θα παρέμεναν.

Ο Dr Khoury δήλωσε ότι εργαζόμενοι επείγουσας ιατρικής που δουλεύουν πολλές ώρες και κάτω από στρες θα έχουν αρνητική επίπτωση και στους ασθενείς τους. Το Burnout μπορεί να εμφανιστεί ως απόμακρη ή αδιάφορη συμπεριφορά προς την εργασία, καθώς και μείωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας. Μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη ποιότητα περίθαλψης και σε αύξηση των ιατρικών λαθών, δήλωσε.

Οι επαγγλεματίες επείγουσας ιατρικής είναι στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έρχοναι σε επαφή με εξαιρετικά δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις όπου επιπλέον πρέπει να εμποδίζεται η επέκταση της λοίμωξης.

Η ανάγκη να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και ο φόβος να μολυνθούν και οι ίδιοι είναι συμπληρωματικό φορτίο που ενδεχομένως δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς.

Οι ενδείξεις είναι ότι οι υγιεονομικοί έχουν ανάγκες που δεν αντιμετωπίζονται και που αυξάνονται, σημειώνουν οι συγγραφείς. Σημαντικός κοινωνικός παράγοντας είναι η έκθεση ή η έλλειψή  της, σε στρεσογόνες καταστάσεις. Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί ομάδα ανθρώπων που να υφίσταται περισσότερο στρες στην πανδημία από τους ειδικούς στην επείγουσα ιατρική, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υγειονομικοί επείγουσας ιατρικής έχουν ιδιαίτερα βαρύ φορτίο και υποφέρουν. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για τη μείωση του burnout ώστε να ενθαρρυνθούν όσοι φεύγουν να το ξανασκεφτούν, δήλωσαν.

Πηγές:
EUROPEAN SOCIETY FOR EMERGENCY MEDICINE

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας