Ερευνητές του University of Chicago  Pritzker School of Molecular Engineering σχεδίασαν μέθοδο που θα κρύβει ένα υποσχόμενο αντικαρκινικό φάρμακο μέχρι να φτάσει στον όγκο αποφεύγοντας το χάος.

Όπως περιγράφει ο ερευνητής Aslan Mansurov, για να δημιουργήσουν μια πιο ασφαλή εκδοχή της ιντερλευκίνης-12 -IL-12- οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν μια από τις διαφορές μεταξύ υγιούς και καρκινικού ιστού: Υπερβάλλοντα ένζυμα που προάγουν την ανάπτυξη, στους καρκίνους.

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα παράγουν μεγάλη ποσότητα από ορισμένα ένζυμα που τα βοηθούν  να εισβάλλουν σε κοντινό υγιή ιστό και να κάνουν μετάσταση σε άλλες περιοχές.

Τα υγιή κύτταρα αναπτύσσονται με πολύ πιο αργό ρυθμό και παράγουν λιγότερα από αυτά τα ένζυμα.

Οι ερευνητές, έκρυψαν  το  IL-12 καλύπτοντας το μέρος του μορίου που συνήθως προσκολλάται σε κύτταρα του ανοσοποιητικού για να τα ενεργοποιήσει. Το κάλυμμα απομακρύνεται μόνο όταν έρχεται σε επαφή με ένζυμα κοντά στους όγκους. Όταν τα ένζυμα κόψουν το κάλυμμα το IL-12 επανεργοποιείται και οδηγεί τα κοντινά Τ- λεμφοκύτταρα να επιτεθούν στον όγκο.

Όταν εφάρμοσαν τα καμουφλαρισμένα μόρια IL-12 σε υγιή ιστό και ιστό με κακοήθεια από ασθενείς με μελάνωμα και καρκίνο μαστού, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι μόνο δείγματα όγκων μπορτύσαν να απομακρύνουν το κάλυμμα.

Αυτό έδειξε ότι το καμουφλαρισμένο IL-12 δυνητικά θα μπορούσε να προκαλεί ισχυρή ανοσιακή απόκριση εναντίον όγκων χωρίς να βλάπτει υγιή όργανα.

Στη συνέχεια εξέτασαν πόσο ασφαλές ήταν το κρυμμένο IL-12 μετρώντας βιοδείκτες ηπατικής βλάβης σε ποντικούς.

Φάνηκε ότι ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικές με το ανοσοποιητικό  σύστημα συνήθως συνδέονται με το IL-12. Δεν ήταν παρούσες σε ποντικούς που αντιμετωπίστηκαν με το κρυμμένο IL-12 σε διάστημα αρκετών εβδομάδων-κάτι που έδειξε βελτιωμένη ασφάλεια.

Σε μοντέλα καρκίνου στο μαστό, το κρυμμένο IL-12 οδήγησε σε  90% ποσοστό ίαση ενώ η αγωγή με συχνά χρησιμοποιούμενη ανοσοθεραπεία (checkpoint inhibitor) οδήγησε σε 10% ποσοστό ίασης.

Σε μοντέλο καρκίνου στο παχύ έντερο, κρυμένο IL-12 είχε 100% ποσοστό ίασης.

Επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί το τροποποιημένο IL-12 σε ασθενείς με καρκίνο. Αν και θα χρειαστεί χρόνος να φθάσει η εξέλιξη στους ασθενείς οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια υποσχόμενη νεα αγωγή βρίσκεται στον ορίζοντα.

Πηγές:
Conversation.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]