Για μερικούς ανθρώπους, η καλοκαιρινή κατάθλιψη έχει βιολογική αιτία. Για άλλους, τα άγχη του καλοκαιριού μπορεί να συσσωρευτούν και να τους κάνουν να αισθάνονται άσχημα. Ιδιαίτερα δύσκολο γίνεται το θέμα επειδή νιώθουμε πως θα έπρεπε να περνάμε υπέροχα: Καλοκαίρι δεν είναι, άλλωστε; Χωρίς να υπολογίζουμε ότι ο πλανήτης εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από κάθε πιθανή άποψη και ότι ένα τεράστιο μέρος του πληθυσμού ζει μέσα σε μια συνεχή οικονομική ανασφάλεια. Άρα έχουμε συμπτώματα κατάθλιψης, κομμένα και ραμμένα στα προβλήματα της εποχής. Εδώ είναι ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για την καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Είναι η εποχή

Έρευνες έχουν δείξει πως αυτό που ονομάζουμε εποχική κατάθλιψη - και συνηθίζουμε να το συνδέουμε με τον χειμώνα στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες - σε μια πιο θερμή χώρα όπως η Ινδία, εκφράζεται πιο συχνά το καλοκαίρι. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα της καλοκαιρινής κατάθλιψης περιλαμβάνουν συχνά απώλεια όρεξης, προβλήματα ύπνου, απώλεια βάρους και άγχος.

Διαταραγμένα προγράμματα

Εάν είχατε κατάθλιψη στο παρελθόν, πιθανότατα γνωρίζετε ότι η ύπαρξη μιας αξιόπιστης ρουτίνας είναι συχνά το κλειδί για την αποφυγή συμπτωμάτων. Αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ρουτίνα χαλαρώνει αρκετά – και αυτή η χαλάρωση μπορεί να κάνει παλιά μοτίβα να επιστρέψουν. Εάν έχετε παιδιά στο σχολείο, ξαφνικά βρίσκεστε αντιμέτωποι με την προοπτική να τα κρατάτε απασχολημένα όλη μέρα, κάθε μέρα. Οι διακοπές μπορεί να διαταράξουν τις εργασιακές και τις διατροφικές σας συνήθειες, καθώς και τον ύπνο – αν μπορείτε να πάτε διακοπές, δηλαδή και δεν νιώθετε ήδη άσχημα επειδή δεν το σηκώνετε οικονομικά φέτος. Όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην καλοκαιρινή κατάθλιψη.

Προβλήματα εικόνας σώματος

Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ρούχα πέφτουν, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται άσχημα με το σώμα τους. Το να νιώθετε αμηχανία με σορτς ή μαγιό μπορεί να κάνει τη ζωή δύσκολη, για να μην αναφέρουμε και τα πιο σωματικά προβλήματα: ζέστη, ιδρώτας, ερεθισμός του δέρματος. Το καλοκαίρι, μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να αποφεύγουν τις κοινωνικές καταστάσεις από αμηχανία, και αυτό μονάχα εντείνει τα αισθήματα κατάθλιψης.

Οικονομικές ανησυχίες

Τα καλοκαίρια μπορεί να γίνουν ακριβά, και ειδικά οι διακοπές, και ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Τα έξοδα μπορούν να προσθέσουν ένα αίσθημα καλοκαιρινής κατάθλιψης.

Η ζέστη

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την καταιγιστική ζέστη. Τους αρέσει να λιάζονται όλη μέρα στην παραλία. Αλλά για τους ανθρώπους που δεν το κάνουν, η καλοκαιρινή ζέστη μπορεί να γίνει σκέτη καταπίεση. Που μεταφράζεται σε κλεισούρα, αγκαλιά με κλιματιστικό ή ανεμιστήρα, όπως και σε ντελίβερι φαγητού και άλλες εσώκλειστες και ακριβές λύσεις που εντείνουν την κατάθλιψη.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της καλοκαιρινής κατάθλιψης

  • Ζητήστε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας άτομο ή από έναν ειδικό
  • Σχεδιάστε εκ των προτέρων αυτά που έχετε να κάνετε
  • Φροντίστε να κοιμάστε καλά
  • Μην ξεχνάτε την προσωπική σας υγιεινή
  • Κάντε γυμναστική τακτικά για να ηρεμείτε από το στρες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA