Το σώμα μας λειτουργεί με αμέτρητους παράξενους μηχανισμούς, που όλοι συνεργάζονται μεταξύ τους. Και όμως, κάποια πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας δεν τα γνωρίζουμε πολύ καλά, ή μάλλον πιστεύαμε λάθος. Ας δούμε μερικές απίστευτες πληροφορίες για τον οργανισμό μας.

Η γλώσσα είναι σούπερ δυνατή

Πολύ λίγοι μυς στο σώμα εργάζονται σκληρότερα (ή και εξίσου σκληρά) από τη γλώσσα. Δουλεύει κάθε φορά που μιλάμε, κάνουμε ήχους και τρώμε. Και όταν κοιμόμαστε, η γλώσσα μας δουλεύει για να στέλνει το σάλιο προς τα κάτω, στο λαιμό μας.

Στοματική υγιεινή

Το στόμα μας είναι μία κυριολεκτική εστία μικροβίων - σε ένα μόλις στόμα βρίσκονται περισσότερα δισεκατομμύρια βακτηρίων σε σχέση με τους ανθρώπους της Γης. Το βούρτσισμα βοηθά να μειώσουμε τα νούμερά τους σε πιο ιδανικά επίπεδα, όπως και το σάλιο. Αλλά πάντα επιστρέφουν.

...και στο πρόσωπο, όμως;

Ναι, στο πρόσωπό μας βρίσκονται εξωφρενικά μικρά έντομα, τα οποία σπάνια θα προκαλέσουν κακό - μιας και το πλύσιμο του προσώπου τα απομακρύνει.

Και στον αφαλό, επίσης

Αναλύσεις της περιοχής του αφαλού έχουν δείξει ότι υπάρχουν γύρω στα 2.400 διαφορετικά είδη μικροβίων που κατοικούν εκεί. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε προσεκτικά τον αφαλό σας.

Ο ιδρώτας δεν μυρίζει

Στην πραγματικότητα, ο ιδρώτας είναι αντίδραση του σώματος για να δροσιστεί. Αυτό που τον κάνει να μυρίζει άσχημα είναι τα βακτήρια στις περιοχές εκείνες.

Η σκόνη κάπως μπαίνει στο σπίτι...

...και την παράγουμε σχεδόν όλη εμείς. Περίπου το 70% της σκόνης στο σπίτι μας είναι νεκρά κύτταρα. Πετάμε από πάνω μας κάτι πιο πάνω από μισό κιλό δέρματος με αυτή τη μορφή ετησίως.

Τα οπίσθιά μας είναι οι πιο μεγάλος μυς στο σώμα

Δύο, ένας και ένας, και προσφέρουν στήριξη όταν καθόμαστε. Είναι όμως στη μεγαλύτερή τους ισχύ όταν τους σφίγγουμε.

Διαφορετικός σκελετός

Οι σκελετοί ενός άνδρα και μίας γυναίκας έχουν ορισμένες κατασκευαστικές διαφορές, σε ό,τι αφορά το σχήμα του προσώπου, αλλά και τους γοφούς - για να διευκολύνεται στις γυναίκες ο τοκετός.

Κόκκινα ούρα;

Σε περίπτωση που δεν το έχετε ζήσει πρώτη φορά χωρίς να ξέρετε μετά από μια παντζαροσαλάτα, ορισμένα λαχανικά μπορούν να αλλάξουν τα ούρα και τα κόπρανά μας. Τα παντζάρια είναι τα πιο διάσημα, που έχουν κάνει πολύ κόσμο να φοβηθεί ότι είδε αίμα στην τουαλέτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]