Γενεές ηλικιωμένων που γεννήθηκαν αργότερα, στις ΗΠΑ, είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερο αριθμό χρόνιων νόσων από τις προηγούμενες, αναφέρει νέα έρευνα του Penn State και Texas State University.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αυξημένη συχνότητα συννοσηροτήτων αποτελεί ουσιαστική απειλή για την υγεία γερασμένων πληθυσμών και να αυξάνει το βάρος στην ευεξία των ηλικιωμένων και στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο Steven Haas, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ταιριάζουν με αυτά άλλων ερευνών που υποδεικνύουν ότι η υγεία πιο πρόσφατων γενεών στις ΗΠΑ είναι χειρότερη από αυτή των προγόνων τους με διάφορους τρόπους.

Ο ερευνητής σημείωσε ότι ακόμα και πριν την πανδημία είχαν φανεί πτώσεις στο προσδόκιμο ζωής σε μεσήλικες Αμερικανούς-αναστροφή της τάσης που υπήρχε περισσότερο από έναν αιώνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία ενηλίκων 51 ετών και άνω.

Η έρευνα μέτρησε τη συννοσηρότητα με 9 χρόνιες νόσους: καρδιοπάθεια, υπέρταση, εγκεφαλικό, διαβήτη, αρθρίτιδα, πνευμονική νόσο, καρκίνο, πολύ καταθλιπτικά συμπτώματα και νοητική εξασθένηση. Επίσης, εξέτασε την ποικιλία σε συγκεκριμένες παθήσεις που οδηγούσαν διαγεενεακές διαφορές στη συννοσηρότητα.

Ανακάλυψαν ότι οι γενεές ηλικιωμένων, που γεννήθηκαν πιο πρόσφατα, είναι πιο πιθανό να αναφέρουν μεγαλύτερο αριθμό χρόνιων παθήσεων και η έναρξη των παθήσεων να γίνεται νωρίτερα.

Στους ενηλίκους με συννοσηρότητες, αρθρίτιδα και υπέρταση ήταν οι πιο εμφανείς παθήσεις για όλες τις γενεές και υπήρχαν ενδείξεις ότι πολύ καταθλιπτικά συμπτώματα και διαβήτης συνέβαλλαν στις διαφορές μεταξύ γενεών όσον αφορά τον κίνδυνο συννοσηροτήτων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The Journals of Gerontology: Series B.

Πηγές:
The Journals of Gerontology:

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας