Τα νοσοκομεία μπορούν να λάβουν προκαταβολές για την αποζημίωση εσόδων για ολόκληρο το 2022, εφόσον δεν έλαβαν καμία αποζημίωση το πρώτο τρίμηνο του 2022, αλλά παρουσίασαν μείωση της πληρότητας. Αυτό προβλέπεται σε νέο κανονισμό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Υγείας (BMG), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ.

Μέσω της αποζημίωσης για ολόκληρο το έτος, τα νοσοκομεία έχουν τη δυνατότητα κατά το τρέχον έτος να αποζημιωθούν για τη μείωση των εσόδων που παρουσίασαν σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, μόνο το 98% των εσόδων του 2019 θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς.

Με το "τέταρτο διάταγμα που τροποποιεί την διάταξη που ρυθμίζει περαιτέρω μέτρα για την οικονομική διασφάλιση των νοσοκομείων", το υπουργείο Υγείας  αντιδρά στις δυσχαίριες και δυσκολίες ρευστότητας που επιβαρύνουν σήμερα πολλά νοσοκομεία ως αποτέλεσμα του αυξημένου πληθωρισμού.

Αλλαγές και όχι περισσότερα χρήματα

Πάντως με  αφορμή το αίτημα της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων για περισσότερα χρήματα για τις υπάρχουσες νοσοκομειακές δομές, η Stefanie Stoff-Ahnis, μέλος του Δ.Σ της Ένωσης που αφορά την κεντρική εκπροσώπηση των συμφερόντων των νόμιμων ταμείων ασφάλισης υγείας και περίθαλψης στη Γερμανία σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο (GKV-Spitzenverband), τονίζει ότι τα τελευταία τρία χρόνια, τα έσοδα των κλινικών έχουν αυξηθεί κατά 11 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των κενών κλινών αυξήθηκε από 23% σε 33%.

Περισσότερα χρήματα για λιγότερη απόδοση δεν θεωρείται βιώσιμη ιδέα για το μέλλον, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Οι κλινικές δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα, αλλά περισσότερες αλλαγές", επισημαίνει στην σχετική της ανακοίνωση. 

Εντούτοις με το προαναφερόμενο διάταγμα καλούνται η GKV-Spitzenverband, η 'Ενωση ιδιωτικών Aσφαλειών (Verband der Privaten Krankenversicherung) και η Eταιρεία Γερμανικών Νοσοκομείων (Deutsche Krankenhausgesellschaft (DKG) να συμφωνήσουν σχετικά με τις λεπτομέρειες της εφαρμογής των προκαταβολών έως τις 30 Ιουνίου.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η επιτροπή διαιτησίας θα καθορίσει το περιεχόμενο της συμφωνίας έως τις 14 Ιουλίου.

Ενστάσεις

Ωστόσο, για τον πρόεδρο της DKG, Gerald Gaß, η εν λόγω ένεση ρευστότητας για τα νοσοκομεία δεν είναι αρκετή. "Θυμόμαστε την υπόσχεση της προηγούμενης κυβέρνησης ότι κανένα νοσοκομείο δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Τα νοσοκομεία όμως εξακολουθούν να επιβαρύνονται χρόνο με το χρόνο από ένα εκπίπτον ποσό της τάξεως του 2%, κάτι που πρέπει να καταργηθεί και μάλιστα αναδρομικά". 

Η στάση του υπουργείου επίσης παρά την επικρατούσα κατάσταση εν μέσω πανδημίας είναι αντιφατική. "Από τη μία πλευρά, ο υπουργός προειδοποιεί για ένα καλοκαιρινό κύμα κορωνοιού και από την άλλη τερματίζει τη μοναδική οικονομική στήριξη, το έξτρα βοήθημα για τον κορωνοιό στα τέλη Ιουνίου", επέκρινε ο Gaß. "Αυτό είναι απίστευτο." Μέχρι τις 30 Ιουνίου, τα νοσοκομεία θα λαμβάνουν πρόσθετο τέλος περίθαλψης για τους ασθενείς COVID-19 από το αποθεματικό ρευστότητας του ταμείου υγείας".

"Για τα νοσοκομεία ισχύει το ανώτατο όριο του ποσοστού αύξησης που προκύπτει από την αλληλεπίδραση του βασικού μισθού και της αξίας προσανατολισμού", δήλωσε ο Gaß. "Για το 2022, αυτό οδηγεί σε μέγιστη αύξηση των τιμών κατά 2,32%. Το 2,32% δεν είναι καν η περίφημη σταγόνα στον ωκεανό για τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης των νοσοκομείων.  Καλούμε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει γρήγορα και βιώσιμα τις νοσοκομειακές δομές".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"ΑνθίΖΩ" με την ΑΚΟΣ στην Κύπρο
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας