Ενώ το χρόνιο στρες είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες γατών και σκύλων λένε ότι τα κατοικίδιά τους, τους βοηθούν να χαλαρώνουν και να μένουν ενεργητικοί.

Νέα έρευνα της American Heart Association (AHA) σε 1.000 ιδιοκτήτες κατοικιδίων, έδειξε ότι το  95% βασίζονται στη συντροφιά των ζώων τους για την ανακούφιση από το στρες. Περίπου 7 στους 10 είπαν ότι θα προτιμούσαν να περάσουν χρόνο με το κατοικίδιό τους παρά να δουν τηλεόραση και σχεδόν οι μισοί (47%) δήλωσαν ότι τα ζώα τους, τους βοηθούν να είναι πιο ενεργητικοί.

Ο Dr. Glenn Levine, δήλωσε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ζώων έχουν βρει συναισθηματική στήριξη στα ζώα τους και ότι η επιστήμη στηρίζει τα σωματικά και ψυχικά οφέλη από την παρέα με κατοικίδια.

Ο Levine δήλωσε ότι το χρόνιο στρες είναι παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο και έρευνες έδειξαν ότι το να έχει κάποιος κατοικίδιο μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, να μειώσει το στρες και να ενθαρρύνει υγιεινό τρόπο ζωής, όπως σωματική δραστηριότητα.

Η ιδιοκτησία ενός κατοικίδιου μπορεί επίσης ενδεχομένως να βελτιώνει και άλλους σημαντικούς δείκτες υγείας, όπως αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο.

Στην έρευνα, περίπου το 69%των ιδιοκτητών κατοικιδίων δήλωσαν ότι φρόντιζαν περισσότερο τα ζώα τους από τους ίδιους. Περίπου το  70% των εργαζομένων δήλωσαν ότι θα ήταν πιο ευτυχισμένοι και πιο παραγωγικοί αν τα ζώα τους μπορούσαν να τους συνοδεύουν στη δοουλειά- είτε στο γραφείο είτε στην τηλεργασία.

Ιδιοκτήτες κάτω των 40 ετών ήταν πιο πιθανό να δηλώνουν ότι είναι σημαντικό να εργάζονται με τα ζώα τους.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τα ζώα, τους βοηθούσαν να μειώνουν το στρες,  με το να τους κάνουν να γελούν, να χουχουλιάζουν και με το να ανακουφίζουν τη μοναξιά τους.

Πηγές:
American Heart Association

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο