Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε την Παρασκευή την απόφαση-ορόσημο του 1973 (Roe v. Wade) που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και τη νομιμοποίησε σε εθνικό επίπεδο, πραγματοποιώντας μια ιστορική στροφή στα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και δωρίζοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και τους θρησκευόμενους συντηρητικούς που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά έκρινε ότι η απόφαση του 1973 που επέτρεπε τη διενέργεια αμβλώσεων προτού το έμβρυο να γίνει βιώσιμο έξω από τη μήτρα - περίπου στις 24 με 28 εβδομάδες κύησης - ήταν εσφαλμένη επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο δικαίωμα της άμβλωσης. 

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου δίνει στην κάθε μεμονωμένη πολιτεία την εξουσία να θέτει τους δικούς της νόμους για την άμβλωση χωρίς να ανησυχεί ότι θα παραβιάσει την απόφαση Roe v Wade, η οποία για σχεδόν πενήντα χρόνια επέτρεπε την άμβλωση στα δύο πρώτα τρίμηνα της κύησης. 

Περίπου οι μισές πολιτείες αναμένεται να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν δραματικά τις αμβλώσεις μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου. 

Προσχέδιο της απόφασης που ανέφερε πως το δικαστήριο ήταν πιθανό να ανατρέψει την απόφαση διέρρευσε τον Μάιο, προκαλώντας πολιτική καταιγίδα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επανεξέτασε την απόφαση Roe v όταν η Wade Jackson Women's Health Organization, η μοναδική κλινική αμβλώσεων που παραμένει στο Μισισισίπι, προσέφυγε εναντίον νόμου της πολιτείας του 2018 που επιτρέπει τις αμβλώσεις μόνο όταν υπάρχει «ιατρικός λόγος έκτακτης ανάγκης» ή «σοβαρή ανωμαλία του εμβρύου» και δεν προβλέπει εξαίρεση για τις εγκυμοσύνες που είναι αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε το 2018 τον νόμο επικαλούμενος το δεδικασμένο στην υπόθεση Ρόου. Το πέμπτο εφετείο με έδρα τη Νέα Ορλεάνη κατέληξε το 2019 στο ίδιο συμπέρασμα.

Το Μιζούρι είναι η πρώτη πολιτεία που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Ο γενικός εισαγγελέας του Μιζούρι ανακοίνωσε ήδη σήμερα Παρασκευή ότι η συντηρητική αμερικανική πολιτεία γίνεται η «πρώτη» που απαγορεύει την οικειοθελή διακοπή της εγκυμοσύνης μετά την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Είναι μια μνημειώδης μέρα για την ιερότητα της ζωής», είπε ο Έρικ Σμιτ σε tweet συνοδευόμενο από μια εικόνα που τον δείχνει να επικυρώνει το νομοσχέδιο που «πραγματικά» τερματίζει τις αμβλώσεις στο Μιζούρι, μια πολιτεία που είχε μόνο μία κλινική που επέτρεπε μια τέτοια επέμβαση.

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο