Δικαστής της Λουιζιάνας ανέστειλε προσωρινά την ισχύ των νόμων που απαγορεύουν στις γυναίκες αυτής της πολιτείας τις αμβλώσεις, μετά την πρόσφατη ανατροπή της ιστορικής απόφασης που νομιμοποιούσε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ.

Το πολύ συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή την εμβληματική απόφαση στην υπόθεση "Ρόου εναντίον Γουέιντ" του 1973, που για σχεδόν 50 χρόνια εγγυόταν το δικαίωμα των Αμερικανίδων στην εθελούσια διακοπή της εγκυμοσύνης τους, επιστρέφοντας στην κάθε πολιτεία τη δυνατότητα να επιτρέπει ή όχι τις αμβλώσεις.

Αρκετές πολιτείες έσπευσαν αμέσως να κηρύξουν παράνομες τις αμβλώσεις στο έδαφός τους, στηριζόμενες κυρίως σε νόμους που παρέμεναν εν υπνώσει μέχρι σήμερα. Άλλες προτίθενται να μειώσουν το χρονικό διάστημα κατά το οποίο επιτρέπεται η άμβλωση μετά τη σύλληψη.

Ωστόσο η δικαστική αντεπίθεση δεν άργησε, με προσφυγές να γίνονται μάλλον σε δικαστήρια πολιτειών παρά στην ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Στη Λουιζιάνα, κλινική και φοιτητές ιατρικής προσέφυγαν κατά τριών νόμων με τους οποίους απαγορεύονται οι αμβλώσεις, επιχειρηματολογώντας ότι είναι υπερβολικά «αόριστοι» και δεν διευκρινίζουν σαφώς τις εξαιρέσεις ή τις σχετικές ποινές.

Η δικαστής Ρόμπιν Τζιαρούσο ανέστειλε χθες Δευτέρα την ισχύ των νόμων αυτών μέχρι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, στις 8 Ιουλίου.

«Οι αμβλώσεις μπορούν να ξαναρχίσουν στη Λουιζιάνα», έγραψε αμέσως στο Twitter το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα, που εκπροσωπούσε τους ενάγοντες.

«Κάθε μέρα κατά την οποία μια κλινική είναι ανοιχτή μπορεί να κάνει τη διαφορά στη ζωή κάποιου», προσθέτει σε ανακοίνωσή της η Νάνσι Νόρθαπ, πρόεδρος του Κέντρου.

Η «νίκη» αυτή μπορεί να είναι μόνο βραχυπρόθεσμη, καθώς ο γενικός εισαγγελέας της Λουιζιάνας Τζεφ Λάντρι δεσμεύτηκε «να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα αγέννητα παιδιά θα τεθούν σε ισχύ».

Παρόμοιες μάχες δίνονται σε όλη τη χώρα. Δικαστήριο στη Γιούτα ανέστειλε επίσης προσωρινά την απαγόρευση των αμβλώσεων, έπειτα από προσφυγή της ισχυρής ένωσης οικογενειακού προγραμματισμού Planned Parenthood.

Αυτό αποτελεί «μια νίκη, αλλά πρόκειται μόνο για το πρώτο στάδιο μιας αναμφίβολα μακράς και δύσκολης μάχης», σχολίασε η ένωση, η οποία στηρίζει την προσφυγή της στο επιχείρημα ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων παραβιάζει, σύμφωνα με την ίδια, το Σύνταγμα της πολιτείας.

Το ίδιο επιχείρημα προτάσσεται στη Φλόριντα από τους αρνητές του νόμου που μειώνει στις 15 εβδομάδες το νόμιμο περιθώριο που δίνεται για μια εθελούσια διακοπή της κύησης και ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή.

Διαδικασίες έχουν κινηθεί επίσης σε Οχάιο, Κεντάκι, Αϊντάχο, ακόμη και στο Τέξας και το Μισισίπι.

Η μάχη αυτή αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία, αλλά, όπως επισημαίνει το ινστιτούτο Guttmacher, οι μισές πολιτείες, κυρίως οι συντηρητικές και θρησκευόμενες του αμερικανικού νότου και του κεντρικού τμήματος της χώρας, αναμένεται εντέλει, αργά ή γρήγορα, να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις στο έδαφός τους.

Πηγές:
euro2day,ΑΠΕ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Συμφωνία με γιατρούς τριών πόλεων - Τι ανακοίνωσε στη Βουλή
Κακές τροφές για το μέγεθος της κοιλιάς των αντρών
Κρίσιμη η Πέμπτη για τις κινητοποιήσεις των γιατρών - Ενημέρωση από τον ΠΙΣ