Γράφει ο

Δημήτρης Μωραΐτης

Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Γενικός Διευθυντής της ΒΙΑΝ Α.Ε.

 

Η Αυτοφροντίδα έχει επιδράσει θετικά, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Οι θετικές επιδράσεις της Αυτοφροντίδας ήταν ακόμη πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν η Αυτοφροντίδα ήταν η πρώτη ή και η μόνη επιλογή για πολλούς. Επιπλέον, έχει συμβάλει στη βελτιστοποίηση και στη μείωση της πίεσης που υπέστησαν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Μελέτη της AESGP για την οικονομική και κοινωνική αξία της Αυτοφροντίδας αποκαλύπτει ότι, συλλογικά, οι Ευρωπαίοι επί του παρόντος διαχειρίζονται 1,2 δισ. περιπτώσεων Αυτοφροντίδας, συχνά με τη βοήθεια φαρμακοποιών, οι οποίες μεταφράζονται σε εξοικονόμηση 23,18 δισ. ευρώ για συστήματα υγείας και επιπλέον εξοικονόμηση 10,42 δισ. ευρώ για τις εθνικές οικονομίες.

Επίσης, η εν λόγω μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω πιθανές μειώσεις του δημόσιου κόστους, μέσω της Αυτοφροντίδας.

Από οικονομικής άποψης, η εισαγωγή της Αυτοφροντίδας στη ζωή μας θα σήμαινε εξοικονόμηση πόρων όχι μόνο για τα συστήματα υγείας, αλλά και για τους ίδιους τους «καταναλωτές», κυρίως χάρη στην αποτελεσματικότητα, την εξοικονόμηση προσωπικού χρόνου και εργατοωρών.

Οι φαρμακοποιοί σε πολλές περιπτώσεις είναι η μόνη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, ως πρώτη συμβουλευτική γραμμή και θεραπεία για πολλούς Ευρωπαίους πολίτες, σε αρκετά συστήματα υγείας. Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι ο επαγγελματικός τους ρόλος πρέπει να επεκταθεί και να υποστηριχθεί. Η επέκταση του πεδίου εφαρμογής των δραστηριοτήτων των φαρμακοποιών θα απαλλάξει από πίεση τα συστήματα υγείας και περίθαλψης και θα συμβάλει θετικά στη βιωσιμότητά τους.

Στην Ελλάδα πρέπει να εξετάσουμε το πολιτικό και νομικό πλαίσιο που ορίζει την Αυτοφροντίδα, καθώς και να διερευνήσουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Αυτοφροντίδα θα μπορέσει να διευρυνθεί και να αποκτήσει τον υπεύθυνο χαρακτήρα της. Η προώθηση και η ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας μπορεί να επιτευχθεί με την ενθάρρυνση της επέκτασης του ρόλου των φαρμακοποιών.

Η πανδημία της Covid-19 έδειξε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας, τα οποία θα πρέπει να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά και αποτελεσματικά, έχοντας την Αυτοφροντίδα στον πυρήνα τους. Ο ΕΦΕΧ έχει ήδη εισαγάγει την καμπάνια Υπεύθυνης Αυτοφροντίδας και σύντομα ευελπιστούμε στην υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα