Η ζέστη σε συνδυασμό με το νέφος μπορεί να είναι πολύ θανατηφόρο μείγμα, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, έδειξε νέα έρευνα.

Ο Md Mostafijur Rahman, του University of Southern California, δήλωσε ότι όλο και πιο συχνά σημειώνονται πυρκαγιές που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση και οι οποίες ξεσπούν τις πιο θερμές ημέρες. Επομένως, θα υπάρχουν περισσότερες στο μέλλον.

Aν και η ακραία ζέστη και ατμοσφαιρική ρύπανση, η καθεμία αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, ο συνδυασμός τον αυξάνει εκθετικά.

Οι εξαιρετικά ζεστές ημέρες αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 6%. Τις ημέρες με υψηλή ρύπανση ο κίνδυνος αυξάνει κατά 5%. Ωστόσο, στις πολύ ζεστές, πολύ μολυσμένες ημέρες, ο κίνδυνος αυξάνει κατά 21%.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πιστοποιητικά θανάτου για να αναλύσουν 1.5 εκατομμύρια θανάτους στις ΗΠΑ μεταξύ 2014 και 2019. Επίσης στοιχεία θερμοκρασίας και επιπέδων αιωρούμενων  σωματιδίων (PM2.5), που είναι γνωστό πως προκαλούν προβλήματα υγείας.

Διαπίστωσαν, ότι τις ημέρες με υψηλή ζέστη και ρύπανση ο κίνδυνος θανάτου από καρδιακές παθήσεις αυξανόταν σχεδόν 30%, και ο κίνδυνος θανάτου από αναπνευστικά προβλήματα κατά 38%.

Όταν η ζέστη και η ρύπανση ήταν και οι δυο σε υψηλά επίπεδα, περισσότερο υπέφεραν οι άνω των 75 ετών.

Είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με 8.5% αυξημένο σε ανθρώπους 75 ετών και κάτω.

Οι θάνατοι ήταν πιο συχνοί σε αυτούς με καρδιακή ανεπάρκεια και πνευμονία.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι όταν η ζέστη και η ρύπανση είναι ακραίες, οι άνθρωποι ενδεχομένως εμφανίζουν περισσότερο οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, επιπλέον των προβλημάτων που ρυθμίζουν τη θερμοκρασία σώματος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine