Ήρθε ξαφνικά σαν όρος στο προσκήνιο επειδή ο Μπραντ Πιτ αποκάλυψε ότι πάσχει από αυτήν. Τι ακριβώς είναι η προσωπαγνωσία, όμως; Η τύφλωση του προσώπου συχνά επηρεάζει τους ανθρώπους από τη γέννηση και είναι συνήθως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα άτομο για το μεγαλύτερο μέρος ή όλη τη ζωή του. Μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή.

Πολλά άτομα με προσωπαγνωσία δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν μέλη της οικογένειας, συντρόφους ή φίλους. Μπορεί να τα καταφέρουν χρησιμοποιώντας εναλλακτικές στρατηγικές για να αναγνωρίσουν τους ανθρώπους, όπως να θυμούνται τον τρόπο που περπατούν ή το χτένισμα, τη φωνή και τα ρούχα τους. Όμως, αυτοί οι τύποι στρατηγικών δεν λειτουργούν πάντα – για παράδειγμα, όταν ένα άτομο με προσωπαγνωσία συναντά κάποιον σε μια άγνωστη τοποθεσία.

Ένα άτομο με προσωπαγνωσία μπορεί να αποφεύγει την κοινωνική αλληλεπίδραση και να αναπτύξει κοινωνική αγχώδη διαταραχή, έναν συντριπτικό φόβο για κοινωνικές καταστάσεις. Μπορεί επίσης να δυσκολεύεται να δημιουργήσει σχέσεις. Τα αισθήματα κατάθλιψης είναι κοινά. Άλλοι μπορεί να μην αναγνωρίζουν καν το πρόσωπό τους στον καθρέφτη ή στις φωτογραφίες.

Η προσωπαγνωσία μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να αναγνωρίζει αντικείμενα, όπως μέρη ή αυτοκίνητα. Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης δυσκολία στην πλοήγηση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αδυναμία επεξεργασίας γωνιών ή απόστασης ή προβλήματα στην ανάμνηση θέσεων και ορόσημων - για παράδειγμα, να μην θυμούνται πού πάρκαραν το αυτοκίνητό τους. Η παρακολούθηση της πλοκής ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατη για κάποιον με προσωπαγνωσία, επειδή θα παλεύει για να αναγνωρίσει τους χαρακτήρες.

Κάποιος με προσωπαγνωσία μπορεί να ανησυχεί ότι φαίνεται αγενής ή ότι δεν ενδιαφέρεται όταν αποτυγχάνει να αναγνωρίσει ένα άτομο.

Υπάρχουν 2 τύποι προσωπαγνωσίας:

  • αναπτυξιακή προσωπαγνωσία– όπου ένα άτομο έχει προσωπαγνωσία χωρίς να έχει εγκεφαλική βλάβη
  • επίκτητη προσωπαγνωσία – όπου ένα άτομο αναπτύσσει προσωπαγνωσία μετά από εγκεφαλική βλάβη, συχνά μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματισμό στο κεφάλι.

Στο παρελθόν, οι περισσότερες περιπτώσεις προσωπαγνωσίας θεωρούνταν ότι εμφανίζονταν μετά από εγκεφαλικό τραύμα (επίκτητη προπαγνωσία). Όμως, η έρευνα έχει βρει ότι πολύ περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσωπαγνωσία χωρίς να έχουν εγκεφαλική βλάβη από ό,τι πιστεύαμε αρχικά.

Η προσωπαγνωσία δεν σχετίζεται με προβλήματα μνήμης, απώλεια όρασης ή μαθησιακές δυσκολίες, αλλά μερικές φορές σχετίζεται με άλλες αναπτυξιακές διαταραχές, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, το σύνδρομο Turner και το σύνδρομο Williams.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την προσωπαγνωσία, αλλά οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τι προκαλεί την πάθηση και αναπτύσσονται προγράμματα εκπαίδευσης για να βοηθήσουν στη βελτίωση της αναγνώρισης προσώπου.

Η ηλικία ενός ατόμου κατά την οποία υπέστη βλάβη ο εγκέφαλός του (στην περίπτωση της επίκτητης), ο τύπος και η σοβαρότητα της εγκεφαλικής βλάβης και ο χρόνος της θεραπείας θεωρούνται σημαντικοί παράγοντες για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι ένα πρόγραμμα αποκατάστασης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα
Κεθεά Ήπειρος: Πρόγραμμα κατάρτισης ‘’Αρωματικά-Φαρμακευτικά Φυτά’’
170η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στo Λαιμό Πρεσπών