Νέα έρευνα εξέτασε αν το να βλέπει κάποιος τέχνη online μπορεί να έχει θετική επίδραση στον άνθρωπο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τρίλεπτη επίσκεψη σε online έκθεση με έργα τέχνης έχει σημαντική θετική επίδραση στην ευεξία.

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας Covid 19, ιδρύματα τέχνης και πολιτισμού μετακινήθηκαν από στατικά κτήρια στο διαδίκτυο.

Για πρώτη φορά, ψηφιακά μουσεία και διαδικτυακές γκαλερί έγιναν επίκεντρο της προσοχής του κοινού.

Ερευνητές του Max Planck Institute, ζήτησαν από συμμετέχοντες στην έρευνα να επισκεφτούν εκθέσεις έργων τέχνης προσβάσιμων από το κινητό τους, το tablet ή τον υπολογιστή. Πριν και μετά την επίσκεψη μετρήθηκε η ψυχολογική κατάσταση και ευεξία τους για να διαπιστωθεί η έκταση στην οποία η θέαση τέχνης θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ακόμα και πολύ σύντομη παρακολούθηση μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση, οδηγώντας σε λιγότερο αρνητική διάθεση, άγχος και μοναξιά και υψηλότερη υποκειμενική ευεξία.

Tα αποτελέσματα ήταν συγκρίσιμα με άλλες παρεμβάσεις όπως εμπειρίες στη φύση και επισκέψεις σε χώρους τέχνης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο πιο σημαντική ή όμορφη έβρισκαν οι άνθρωποι την τέχνη και όσο πιο θετικά συναισθήματα είχαν όταν την έβλεπαν τόσο μεγαλύτερο ήταν το όφελος.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι σύντομη θέαση τέχνης online μπορεί να βελτιώσει και να υποστηρίξει την ευεξία.

Επιπλέον, η έρευνα υπογραμμίζει παρεμβάσεις τέχνης-σύσταση που μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα μέρος ή να γίνει συγκεκριμένα για θεατές σε ατομική βάση. Αυτό ανοίγει νέους δρόμους για περαιτέρω έρευνα και εφαρμογές σε χώρους όπως αναμονής και νοσοκομεία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η ρύθμιση του σακχάρου μετά το εγκεφαλικό θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη [μελέτη]
3.120 επισκέπτες και 128 εταιρείες χορηγοί στο Hellas PHARM 2024
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’