Ενώ πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κατάθλιψη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, νέα έρευνα έδειξε ότι αυτή συχνά συμβαίνει πριν και μπορεί ενδεχομένως να είναι προειδοποιητικό σημάδι.

Η Maria Blöchl του University of Münster, δήλωσε ότι η έρευνα υπογραμμίζει γιατί οι γιατροί πρέπει να παρακολουθούν μακροχρόνια για συμπτώματα κατάθλιψης ανθρώπους που είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές εξέτασαν 10.000 ενήλικες 65 ετών που δεν είχαν ιστορικό εγκεφαλικού. Σε 12 χρόνια, 425 υπέστησαν εγκεφαλικό. Αυτοί οι ασθενείς συγκρίθηκαν με 4.200 ανθρώπους που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές ρωτούσαν κάθε 2 χρόνια τους συμμετέχοντες αν είχαν συμπτώματα κατάθλιψης την προηγούμενη εβδομάδα, περιλαμβανομένων αισθημάτων λύπης, δυσκολιών στον ύπνο ή σκέψεων ότι όλα ήταν δύσκολο να ολοκληρωθούν.

Οι έρευνες αποκάλυψαν ότι συμπτώματα κατάθλιψης συχνά προϋπάρχουν των εγκεφαλικών επεισοδίων και χειροτερεύουν έπειτα.

Ενώ και οι 2 ομάδες είχαν παρόμοια σκορ από 6 χρόνια πριν, καθώς τα χρόνια περνούσαν, συμμετέχοντες που επρόκειτο να υποστούν εγκεφαλικό γίνονταν όλο και περισσότερο θλιμμένοι μέχρι που αρρώστησαν, αναφέρει η έρευνα.

Η Blöchl δήλωσε ότι η κατάθλιψη είναι από τα πιο πιεστικά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι συμπτώματα κατάθλιψης αυξήθηκαν σημαντικά μετά το εγκεφαλικό αλλά και ότι άνθρωποι ήδη είχαν ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης πριν από αυτό.

Στην αξιολόγηση πριν το εγκεφαλικό, 29% των ανθρώπων που στη συνέχεια θα είχαν ένα, πληρούσαν τα κριτήρια για πιθανή κατάθλιψη σε σύγκριση με 24% όσων δεν υπέστησαν εγκεφαλικό. Όταν υπέστησαν εγκεφαλικό, ποσοστό 34% πληρούσαν τα κριτήρια για πιθανή κατάθλιψη.

Αυτό δείχνει ότι αυξανόμενα συμπτώματα κατάθλιψης πριν το εγκεφαλικό είναι κυρίως ανεπαίσθητες αλλαγές και μπορεί να μην είναι πάντα κλινικά εντοπίσιμα.

Όμως, ακόμα και μικρές αξήσεις των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ιδιαίτερα συμπτώματα που συνδέονται με τη διάθεση και την κούραση, μπορεί ενδεχομένως να είναι σημάδι ότι πρόκειται.. να συμβεί εγκεφαλικό.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Και τώρα...αγωνιζόμαστε" - Από το σοκ της διάγνωσης, στη μάχη με τον καρκίνο
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ