Η διάρροια, ένα κοινό παθολογικό πρόβλημα που συνδέεται  με τα ταξίδια, προσβάλλει  συχνά τους ταξιδιώτες και χαρακτηρίζεται από αύξηση της συχνότητας ή της μαλακότητας των κοπράνων (υδαρείς κενώσεις). Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών πρόκειται για προσβολή από λοιμώδη αίτια. Τα περισσότερα λοιμώδη αίτια εισέρχονται στον οργανισμό από την στοματική πρωκτική οδό μέσω νερού και τροφίμων που επιμολύνθηκαν από παθογόνα ανθρώπινων ή ζωικών περιττωμάτων. Σπανιότερα πρόκειται για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα αίτια ή αίτια που μεταδίδονται με μολυσμένα πισίνες ή θάλασσα.

Άτομα υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση διάρροιας στα ταξίδια είναι οι καταναλωτές τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας προέλευσης ή σε μη ελεγμένα εστιατόρια, τα άτομα με διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος, οι ομοφυλόφιλοι και ετεροφυλόφιλοι που αμελούν πρακτικές καλής σεξουαλικής υγιεινής, (π.χ. προφυλακτικό), τα άτομα που είναι υπό αντιβίωση ή έχουν λάβει αντιβίωση, τα μωρά, οι ηλικιωμένοι.

Άλλα συμπτώματα εκτός της διάρροιας που μπορεί να συνυπάρχουν με διάρροια είναι το φούσκωμα, η ναυτία, το κοιλιακό άλγος, η ευαισθησία στην κοιλιά, οι κοιλιακές κράμπες, ο πυρετός, η κόπωση, το αίμα στα κόπρανα, οι ερυγές, τα αέρια, το αίσθημα αυγουλίλας. Τα βακτήρια οι ιοί και τα παράσιτα που επιμολύνουν τρόφιμα είναι τα πιο κοινά αίτια του προβλήματος. Παθογόνοι μικροοργανισμοί που προκαλούν το πρόβλημα είναι το Campylobacter jejuni, η Shigella spp. η Escherichia coli , ο Staphylococcus , ο  Bacilluscereus η Salmonella spp η Aeromonas spp., το Bacteroides fragilis ο νοροϊός, ο ροταϊός, η Giardia, η  Entamoeba histolytica το Cryptosporidium κ.α.

Παρά το γεγονός ότι παράγοντες που αφορούν τις περιοχές προορισμού όπως απουσία καλών αποχετευτικών συστημάτων-συστημάτων ύδρευσης, κακή αποκομιδή σκουπιδιών, φαγητό σε ταβέρνες με ανεπαρκή συστήματα ηλεκτροδότησης ή κακές συνθήκες υγιεινής συνδέονται με το πρόβλημα και δεν δύνανται να αποκατασταθούν πλήρως,  μέτρα που συντελούν στην πρόληψη της διάρροιας λόγω αποφυγής σχετικών παθογόνων μικροοργανισμών είναι:

  • Η χρήση προφυλακτικού κατά τα ταξίδια και οι καλές συνθήκες υγιεινής κατά τη συνουσία.
  • Η χρήση εμφιαλωμένου νερού σε περιοχές με αμφίβολη ποιότητα συστημάτων ύδρευσης για πόση, για την παρασκευή καφέ, το πλύσιμο των δοντιών και του προσώπου, το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Εάν η πρόσβαση σε εμφιαλωμένο νερό είναι αδύνατη, γεγονός σπάνιο στις μέρες μας, χρησιμοποιήστε το νερό της ύδρευσης μόνο εφόσον το θερμάνετε έως του σημείου βρασμού για αρκετά λεπτά.
  • Καταναλώνετε παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η προμήθεια τυριών την κατάσταση παστερίωσης των οποίων δεν γνωρίζετε, απευθείας από βοσκούς, ενδέχεται να ευθύνεται για τη διάρροια που σας ταλαιπωρεί και σας εμποδίζει να χαρείτε τις διακοπές σας.
  • Αποφλοιώνετε τα φρούτα στα ταξίδια.  Προτιμήστε να αποφλοιώσετε το αχλάδι και να μην το φάτε πλυμένο με τη φλούδα του, συνήθεια που ενώ είναι υγιεινή στο σπίτι σας, μπορεί να σας βλάψει όταν το νερό της ύδρευσης δεν είναι το άριστο δυνατόν.
  • Προτιμήστε το φαγητό να σας σερβιριστεί ζεματιστό.Η θερμότητα σκοτώνει μεγάλο μέρος των παθογόνων μικροοργανισμών και τα κρύα φαγητά προϋποθέτουν ιδανικές συνθήκες συντήρησης. Μην τρώτε ωμά κρεατικά ή οστρακοειδή, καρυκεύματα που παραμένουν επί ώρες στο τραπέζι, όπως κέτσαπ, μουστάρδα ή σάλτσες
  • Να καταναλώνετε σφραγισμένα και εμφιαλωμένα ποτά. Ζητείστε από το σερβιτόρο να ανοίξει το εμφιαλωμένο ποτό ενώπιόν σας.
  • Χρησιμοποιήστε καλαμάκια μιας χρήσης αντί να πίνετε απευθείας από ποτήρια ή φλιτζάνια, ιδιαίτερα όταν δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τις συνθήκες υγιεινής των καταστημάτων που επισκέπτεστε.
  • Να πλένετε καλά τα χέρια σας κατά τα ταξίδια με  υγρό σαπούνι οπωσδήποτε προ φαγητού. Πλένετε καλά με το αντισηπτικό τα χέρια παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα και ιδανικά πάνω από 25 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά  με βάση το οινόπνευμα (που περιέχουν ≥70% αλκοόλ) σε περίπτωση που δεν έχετε πρόσβαση σε καθαρό νερό και σαπούνι.
  • Μην αγοράζετε τρόφιμα από αμφιβόλου ποιότητας πωλητές και καντίνες. Μετά από πολύωρη παραμονή στην εξωτική απομακρυσμένη παραλία, που επιλέξατε για το μπάνιο σας, μπορεί να μην είναι η κατάλληλη στιγμή να ακολουθήσετε την παρόρμησή σας για φαγητό αγοράζοντας σάντουιτς από την παρακείμενη καντίνα.
  • Προτιμήστε καθαρές θάλασσες αντί για αμφιβόλου καθαριότητας πισίνες.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]
Στον ορίζοντα εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης