Αν έχετε πρόσφατα μπει στη μέση ηλικία και νιώθετε ότι μόλις ανακαλύψατε νέους λόγους για να μην είστε καλά, δεν είστε μόνοι. Μια μελέτη του 2008 με δεδομένα από 2 εκατομμύρια ανθρώπους διαπίστωσε ότι η κατάθλιψη της μέσης ηλικίας εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Ποιες είναι όμως οι αιτίες; Ποιες νέες προκλήσεις εμφανίζονται στη μέση ηλικία που μπορούν να κάνουν την κατάθλιψη πιο πιθανή;

Υπερφόρτωση

Νιώθετε πιεσμένοι από τις απαιτήσεις των παιδιών, των ηλικιωμένων γονιών, του γάμου και της δουλειάς σας; Αισθάνεστε λυπημένοι, ανήμποροι ή ένοχοι; Οι γυναίκες τείνουν να επωμίζονται περισσότερα από τα βάρη της οικογένειας - και ως αποτέλεσμα έως και οι μισές κινδυνεύουν από κατάθλιψη.

Λύση: Φροντίστε και για τον εαυτό σας. Ασκηθείτε, ξεκουραστείτε αρκετά, τρώτε υγιεινά, δείτε φίλους και λάβετε βοήθεια εάν τη χρειάζεστε.

Χαμηλή βιταμίνη Β12

Εάν αισθάνεστε ληθαργικοί ή πεσμένοι, μπορεί να φταίει η πολύ λίγη βιταμίνη Β12. Εάν είστε μεγαλύτεροι, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για έλλειψη Β12, επειδή μπορεί να μην έχετε αρκετό στομαχικό οξύ για να την απελευθερώσετε από τα τρόφιμα.

Λύση: Ζητήστε από τον γιατρό σας να μετρήσει τα επίπεδα της Β12 στο αίμα σας. Εάν είναι χαμηλή, μιλήστε με τον γιατρό σχετικά με τη διατροφή, τα από του στόματος συμπληρώματα ή μια ένεση για να δείτε τι είναι πιο σωστό για εσάς.

Αλλαγές στη σεξουαλική επιθυμία

Καθώς οι άνδρες γερνούν, το σώμα τους παράγει λιγότερη τεστοστερόνη. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη, καθώς και στυτική δυσλειτουργία και μειωμένο ενδιαφέρον για το σεξ.

Λύσεις: Ζητήστε από τον γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα σας. Εάν είναι χαμηλή, ρωτήστε τον σχετικά με τη θεραπεία υποκατάστασης και άλλες επιλογές θεραπείας.

Διαταραχές του θυρεοειδούς

Η κατάθλιψη μπορεί να είναι σύμπτωμα υπολειτουργίας ή περιστασιακά υπερδραστήριου θυρεοειδούς. Στην περίπτωση του υπερδραστήριου θυρεοειδούς, θα μπορούσε να συνοδεύεται από φτερουγίσματα στην καρδιά, τρόμο ή κόπωση. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα ή κόπωση.

Λύση: Επισκεφτείτε τον  γιατρό σας, ειδικά εάν κάποιος στενός συγγενής έχει νόσο του θυρεοειδούς.

Αρθρίτιδα

Η ζωή με μια πάθηση που προκαλεί χρόνιο πόνο, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η οστεοαρθρίτιδα, αυξάνει την πιθανότητα για κατάθλιψη. Στην πραγματικότητα, τα άτομα με χρόνιο πόνο έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή. Και η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.

Λύση: Ασκηθείτε, κάντε διαλογισμό ή ακούστε μουσική. Μια ώρα κλασικής μουσικής την ημέρα έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζει από τον πόνο της αρθρίτιδας και την κατάθλιψη. Εάν η κατάθλιψη ή ο πόνος δεν υποχωρήσει, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Εμμηνόπαυση

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι εξάψεις και οι αλλαγές στη ζωή που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση μπορούν να κάνουν τη διάθεσή σας να πέσει κατακόρυφα. Εάν έχετε προβλήματα με τον ύπνο, ιστορικό κατάθλιψης ή προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, οι εναλλαγές της διάθεσης ή η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου.

Λύσεις: Για την ήπια κατάθλιψη, δοκιμάστε πρακτικές όπως γιόγκα ή βαθιές αναπνοές. Κάντε πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα, όπως άσκηση ή βόλτα με φίλους ή βρείτε μια δημιουργική διέξοδο. Για πιο σοβαρά, μακροχρόνια συμπτώματα κατάθλιψης, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και η ψυχοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.

Το άδειο σπίτι

Εάν το παιδί σας έχει φύγει από το σπίτι, αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε μοναξιά. Η εμμηνόπαυση ή η συνταξιοδότηση ταυτόχρονα μπορεί να το κάνει πιο δύσκολο.

Λύσεις: Προσπαθήστε να το δείτε ως ευκαιρία. Επανασυνδεθείτε με τον σύζυγό σας, άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους. Ακολουθήστε χόμπι και ενδιαφέροντα για τα οποία δεν είχατε χρόνο πριν. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να προσαρμοστεί. Εάν η διάθεσή σας δεν ανέβει σε λίγους μήνες, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας