H διαλειμματική νηστεία, τρώγοντας νωρίς την ημέρα, είναι πιο αποτελεσματική για την απώλεια βάρους σε 14 εβδομάδες σε σχέση με το να τρώει κάποιος σε περίοδο 12 ή περισσότερων ωρών καθημερινά, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η Humaira Jamshed, του University of Alabama at Birmingham, πραγματοποίησε την έρευνα στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι 25 έως 75 ετών με παχυσαρκία, οι οποίοι έλαβαν αγωγή απώλειας βάρους.

90 ακολούθησαν διαλειμματική νηστεία (πρώτη ομάδα) τρώγοντας νωρίς την ημέρα και με περιορισμό ενέργειας (παράθυρο 8 ωρών για φαγητό, από 7:00 έως 15:00) ενώ η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ελεγχόμενη διατροφή και περιορισμό ενέργειας.

Η παρέμβαση που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ομάδα ήταν πιο αποτελεσματική στην απώλεια βάρους (−2.3 κιλά) αλλά δεν επηρέασε το σωματικό λίπος ή το ποσοστό απώλειας λίπους με απώλεια βάρους.

Η επίδραση της παρέμβασης στην πρώτη ομάδα ήταν ισοδύναμη με επιπλέον μείωση 214-kcal την ημέρα στην πρόσληψη θερμίδων.

Μεταξύ των ομάδων όλοι οι άλλοι καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου, η πρόσληψη τροφής η άσκηση και ο ύπνος ήταν παρόμοια.

Φάνηκαν βελτιώσεις στη διαστολική πίεση (−4 mm Hg) και στις διαταραχές διάθεσης, όπως κούραση-αδράνεια, σθένος-δραστηριότητα και κατάθλιψη- δυσθυμία για την ομάδα παρέμβασης.

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;