Η έρευνα βασίζεται σε συνδυασμένη ανάλυση 26 παλαιότερων κλινικών μελετών, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 100.000 γυναίκες. Όσες είχαν οικογενειακό ιστορικό ψυχιατρικής νόσου είχαν διπλάσια πιθανότητα να εκδηλώσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι την εκδηλώνει μία στις οκτώ γυναίκες σύντομα μετά τον τοκετό. Αν και οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να την παρουσιάσει, ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο. Τέτοιοι παράγοντες είναι το ατομικό ιστορικό κατάθλιψης πριν την εγκυμοσύνη και η απουσία υποστηρικτικού κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η ψυχική υγεία της οικογένειας της εγκύου ως φαίνεται επίσης παίζει ρόλο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Psychiatry. 

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τις γυναίκες που αποκτούν μωρά είναι να αξιολογούνται για επιλόχεια κατάθλιψη κάθε μήνα, κατά το πρώτο εξάμηνο από τον τοκετό. Την αξιολόγηση συνιστάται να κάνουν οι μαιευτήρες τους ή οι παιδίατροι, γιατί είναι οι γιατροί που τις βλέπουν συχνότερα απ' όλους, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Πάντως, η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου «δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι μια έγκυος θα εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη", δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mette-Marie Zacher Kjeldsen, από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, στη Δανία.

"Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουν οι γυναίκες ποιοι παράγοντες τις καθιστούν ευάλωτες στην κατάθλιψη αυτή, καθως και την έκταση του πρόσθετου κινδύνου, ώστε να ενημερώνονται και να αναγνωρίζουν τι τους συμβαίνει, προκειμένου να απευθυνθούν εγκαίρως στον ειδικό ιατρό".

Πηγές:
JAMA Psychiatry 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα