Ο ύπνος είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ζωής μας. Και, θα κάνουμε μια τρελή υπόθεση, μέσα στην πανδημία, και με τις συνθήκες της καραντίνας και της εργασίας από το σπίτι, η σχέση πολλών από εμάς με τον ύπνο έχει χαλάσει αρκετά. Άρα, είναι η κατάλληλη ώρα να θυμηθούμε τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν δεν λαμβάνουμε αρκετό ύπνο.

Αρρωσταίνουμε πιο εύκολα

Η έλλειψη ύπνου δημιουργεί προβλήματα στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας. Οι ερευνητές, μάλιστα, έχουν εντοπίσει πως ο ύπνος έχει άμεση σχέση με την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, και πως εκτός του ότι μπορεί να αρρωστήσουμε πιο εύκολα, μετά είναι και πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια.

 Η καρδιά μας θα έχει προβλήματα

Και ο υπερβολικά λίγος ύπνος (λιγότερο από πέντε ώρες κάθε νύχτα), αλλά και ο υπερβολικά πολύς (πάνω από εννέα ώρες κάθε νύχτα)  έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία της καρδιάς μας, αυξάνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αυξάνεται κίνδυνος καρκίνου

Ο λιγότερος ύπνος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, αλλά και του καρκίνου του προστάτη στους άνδρες. Την ίδια στιγμή, άλλες έρευνες έχουν δείξει πως οι άνδρες και οι γυναίκες που κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε νύχτα έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης.

Προβλήματα στην συγκέντρωση

Όλοι το έχουμε ζήσει: Μετά από μια νύχτα λίγου ή κακού ύπνου, η σκέψη μας είναι λίγο θολή και δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε ακόμα και σε απλές δουλειές. Και, ναι, όσο αυξάνεται η έλλειψη ύπνου, τόσο χειρότερο θα γίνεται αυτό το πρόβλημα.

Ξεχνάμε πράγματα

Όχι μόνο θολώνει η σκέψη μας, αλλά μπορεί να αρχίσουμε και να ξεχνάμε πράγματα, να έχουμε πολύ χειρότερη οργάνωση στην καθημερινη μας ζωή. Επιπλέον, επιδρά πολύ αρνητικά στην ικανότητά μας να μαθαίνουμε πράγματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα ξενύχτια διαβάσματος στις εξεταστικές δεν ήταν ποτέ καλή ιδέα...

Η λίμπιντό μας εξαφανίζεται

Ναι, ο λίγος ύπνος επηρεάζει και την όρεξή μας για σεξ. Αν κοιμόμαστε πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε νύχτα, οι σεξουαλικές μας ορμόνες μπορεί να μειωθούν από 10% μέχρι και 15%.

Αυξάνεται το βάρος μας

Οι άνθρωποι που κοιμούνται πέντε ή λιγότερες ώρες κάθε νύχτα, έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάρουν βάρος και να γίνουν παχύσαρκοι.

Αυξάνεται και ο κίνδυνος διαβήτη

Που πάει πακέτο με το προηγούμενο, καθώς η έλλειψη ύπνου είναι πολύ πιθανό να μας ρίξει στην ζάχαρη και όλα τα παράγωγά της για να κρατάμε τα επίπεδα ενέργειάς μας σχετικά στο φυσιολογικό.

Αυξάνεται ο κίνδυνος κάποιου ατυχήματος

Αν κοιμάστε λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ, ο κίνδυνος να πάθετε ατύχημα με το αυτοκίνητο αυξάνεται. Σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτό βρίσκονται όσοι δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες, οι επαγγελματίες οδηγοί (από ταξί μέχρι και νταλίκα) και σε γενικές γραμμές όσοι εργαζόμενοι έχουν περίεργα ή μακρά ωράρια.

Το δέρμα μας αρχίζει να υποφέρει

Γίνεται άτονο, χάνει την ελαστικότητά του και την λάμψη του. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου συμβάλλει στην δημιουργία ρυτίδων, χαλαρού δέρματος και σημαδιών ηλικίας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο