Στις πιο σοβαρές μορφές τους, οι οποίες σχετίζονται με την απώλεια της ακοής, οι εμβοές επηρεάζουν την ψυχική, την συναισθηματική και την κοινωνική υγεία των πασχόντων.

Σύμφωνα με μία νέα, παγκόσμια ανάλυση, από εμβοές πάσχουν περισσότερα από 740 εκατομμύρια ενήλικες, με τα σχεδόν 120 εκατομμύρια από αυτούς να έχουν σοβαρό πρόβλημα.

"Υπολογίζουμε ότι παγκοσμίως ένας στους επτά ενήλικες πάσχουν από εμβοές των ώτων, ενώ το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από σοβαρές εμβοές, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Carlotta Micaela Jarach, επιδημιολόγος στο Mario Negri Pharmacological Research Institute του Μιλάνου, στην Ιταλία.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Neurology. Η Dr. Jarach και οι συνεργάτες της από αρκετά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έκαναν ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας για να υπολογίσουν την παγκόσμια επίπτωση και τη συχνότητα των εμβοών. Συνολικά συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους 95 προγενέστερες έρευνες, τα δεδομένα των οποίων ανέλυσαν συνδυαστικά.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το 14,4% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από εμβοές των ώτων. Η συχνότητά τους δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των φύλων: είναι 14,1% στους άνδρες και 13,1% στις γυναίκες.

Υπάρχει όμως σημαντική διαφορά αναλόγως με την ηλικία. Στα παιδιά και τους εφήβους είναι 13,6%, στους νέους 18-44 ετών μειώνεται στο 9,7%, αυξάνεται στο 13,7% στις ηλικίες 45-64 ετών και κορυφώνεται με 23,6% μετά τα 65 έτη.

Σημαντική διαφορά υπάρχει και μεταξύ των ηπείρων, δεδομένου ότι οι εμβοές είναι πολύ συχνότερες σε άτομα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα θορύβου. Έτσι, η επίπτωσή τους είναι 5,2% στην Αφρική, 14% στην Ευρώπη και την Βόρειο Αμερική και 21,9% στη Λατινική Αμερική.

Η ίδια ανάλυση έδειξε ότι από σοβαρές εμβοές των ώτων πάσχει το 2,3% των ενηλίκων και το 2,7% των παιδιών και των εφήβων. Από χρόνιες εμβοές, τέλος, πάσχει το 9,8% των ενηλίκων.

Μολονότι όμως οι εμβοές είναι τόσο συχνές, οι διαγνωσμένες είναι πολύ λιγότερες - ούτε καν το ένα τέταρτο του συνολικού αριθμού των πασχόντων.

Πηγές:
JAMA Neurology 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απάντηση της Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Ερρίκος Ντυνάν: Καρδιολογική επέμβαση σε ασθενή 100 ετών!
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα