Οι ερευνητές - επιστήμονες  στην Ινδία προβληματίζονται για την αιτία του λεγόμενου "πυρετού της τομάτας" ή "γρίπης της ντομάτας", μιας ασθένειας που έχει εμφανιστεί σε περισσότερα από 100 παιδιά. Δεν είναι σαφές αν πρόκειται για έναν νέο τύπο ιογενούς λοίμωξης ή για το αποτέλεσμα άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Οι επιστήμονες γράφουν στην επιθεώρηση "Lancet Respiratory Medicine" ότι ο "πυρετός της ντομάτας" μπορεί επίσης να είναι συνέπεια των τροπικών ιογενών λοιμώξεων chikungunya ή dengue fever ή μια παραλλαγή του αφθώδους πυρετού των χεριών και των ποδιών.

Εντούτοις η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη και δεν συνιστά απειλή για τη ζωή, προσθέτουν οι επιστήμονες. Όμως, με βάση την εμπειρία από την πανδημία κορωνοιού, θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί κρούσματα από 3 ινδικές πολιτείες, αναφέρει η έκθεση. Μόνο στην πολιτεία Kerala, όπου πρωτοεμφανίστηκε η λοίμωξη, τουλάχιστον 82 παιδιά κάτω των 5 ετών είχαν προσβληθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Στην πολιτεία Odisha, η ασθένεια έχει εντοπιστεί σε 26 παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 9 ετών.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα κύρια συμπτώματα, παρόμοια με εκείνα του chikungunya, περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, έντονο πόνο στις αρθρώσεις και δερματικά συμπτώματα, τα οποία δίνουν και το όνομά της στην ασθένεια: πρόκειται για κόκκινες και επώδυνες φουσκάλες που σταδιακά επεκτείνονται σε μέγεθος τομάτας και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα.

Άλλα πιθανά συμπτώματα, όπως και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, έμετο, διάρροια, αφυδάτωση ή οίδημα των αρθρώσεων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία. Εκτός από την ανάπαυση και την επαρκή ενυδάτωση, η θεραπεία περιλαμβάνει απομόνωση για 5-7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων για την πρόληψη της εξάπλωσης.

Ένα σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό βοηθά στην ανακούφιση κατά των δερματικών συμπτωμάτων και των ερεθισμών. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν τη χορήγηση παρακεταμόλης για τη μείωση του πυρετού και την ανακούφιση από τον πόνο.

Πηγές:
Lancet Respiratory Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα