Η ζέστη που εξακολουθούμε να ζούμε - και θα συνεχίσουμε να ζούμε για λίγο καιρό ακόμα - σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να φοράμε όσο πιο ελαφριά ρούχα γίνεται. Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο για κάποιο άτομο που πάσχει από δερματικά προβλήματα, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

 Ίσως και επειδή αυτές οι παθήσεις συνοδεύονται από εμφανή σωματικά συμπτώματα, ο ψυχικός αντίκτυπος της αντιμετώπισής τους μπορεί να είναι εξίσου σοβαρός. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς οι δερματικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία.

 Έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος και η κατάθλιψη συνδέονται συχνά με δερματικά προβλήματα. Μια μελέτη που διεξήχθη σε 13 ευρωπαϊκές χώρες αξιολόγησε το ψυχολογικό βάρος της δερματικής νόσου και διαπίστωσε ότι τόσο οι διαγνώσεις ψωρίασης όσο και εκζέματος των χεριών είχαν σημαντική σχέση με την κατάθλιψη και το άγχος, και η ψωρίαση συσχετίστηκε επίσης σημαντικά με τον αυτοκτονικό ιδεασμό.

 Η ψωρίαση συνδέεται επίσης με άλλα δύσκολα συναισθήματα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα αυξημένα επίπεδα θυμού και η μειωμένη αυτοεκτίμηση είναι αξιοσημείωτα σε άτομα με ψωρίαση.

 Όπως δείχνει η έρευνα, η σχέση μεταξύ δερματικών παθήσεων και αρνητικών συναισθημάτων είναι κυκλική, καθώς η στενοχώρια μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις σε δερματικές παθήσεις, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να τροφοδοτήσουν περαιτέρω κακά συναισθήματα.

Υπάρχει επίσης μια νευροανοσολογική σύνδεση μεταξύ της ψωρίασης και της κατάθλιψης μέσω των μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος και της μελατονίνης. Αν και αυτή η βιολογική σύνδεση είναι σαφής, ορισμένοι από τους δεσμούς μεταξύ των δύο έχουν να κάνουν περισσότερο με την αυτοαντίληψη.

 Ακόμα χειρότερα, σε αυτό το στρες έρχονται να προστεθούν τα social media, αλλά και οι πιέσεις της βιομηχανίας ομορφιάς: Την ίδια στιγμή προβάλλονται πρότυπα που διατηρούν το στίγμα για τις δερματικές παθήσεις, ενώ στην αγορά κινούνται περισσότερα προϊόντα από ποτέ με σκοπό να "καλύψουν" το πρόβλημα. Η αγάπη για το αψεγάδιαστο που καλλιεργείται στα social media - και του πόσο κομμάτι της ονλάιν κανονικότητάς μας είναι πλέον το ρετουσάρισμα - κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.

 Από την άλλη πλευρά, ορισμένες γωνιές του διαδικτύου μπορεί να είναι εξαιρετικές πηγές υποστήριξης. Οι διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης και οι ομάδες στο Facebook που είναι αφιερωμένες σε ορισμένες παθήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες όταν αναδύονται συναισθήματα κατάθλιψης ή άγχους, μιας και εκεί μπορείτε να βρείτε άλλους ασθενείς που να καταλαβαίνουν τι περνάτε, καθώς και να σας δώσουν συμβουλές για την καθημερινή ζωή - όχι ιατρικές, όμως. Ποτέ ιατρικές συμβουλές από αγνώστους στο ίντερνετ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ