Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής και τα γονίδια είναι οι δύο κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα ενός ατόμου. Οι συνήθειες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία του δέρματος περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το υπερβολικό μαύρισμα αλλά και την μη ισορροπημένη διατροφή. Αυτοί είναι οι παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε, μιας και προφανώς τα γενετικά πρότυπα δεν μπορούν να αλλάξουν. Και ενώ υπάρχουν πολλά καλλυντικά που μπορούν να ενισχύσουν και να φροντίσουν την υγεία του δέρματος, η ενυδάτωση από μέσα είναι απαραίτητη για ένα λαμπερό δέρμα.

Το φαγητό διασπάται σε θρεπτικά συστατικά και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, και εν τέλει βρίσκει το δρόμο του προς το δέρμα. Για να έχετε υγιές και λαμπερό δέρμα, βάλτε στην καθημερινότητά σας τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Η βιταμίνη C είναι σημαντική στη σύνθεση του κολλαγόνου, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στη μείωση των βλαβερών επιπτώσεων της ηλιακής ακτινοβολίας. Η πρωτεΐνη διασπάται σε αμινοξέα, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Και η επαρκής πρόσληψη υγιεινών λιπαρών είναι απαραίτητη για να έχουμε επιδερμίδα πιο ελαστική, αλλά και πιο προστατευμένη. Ας δούμε μερικά φρούτα και λαχανικά που είναι οι καλύτερες επιλογές για το δέρμα μας.

Ντομάτες

Η κατανάλωση οποιουδήποτε τροφίμου με βάση την ντομάτα, όπως σάλτσα ή χυμό ντομάτας, μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της ακμής. Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην ενίσχυση του κολλαγόνου και στην καταπολέμηση της οξειδωτικής επίδρασης των υπεριώδων ακτίνων του ήλιου, εξαλείφοντας τις ελεύθερες ρίζες που γηράνουν το δέρμα.

Καρότα

Τα καρότα είναι καλά για τα μάτια και καθαρίζουν τα σπυράκια και τις κηλίδες στο δέρμα. Περιέχουν β-καροτίνη που στον οργανισμό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α - ένα αντιοξειδωτικό που εμποδίζει την υπερπαραγωγή κυττάρων στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Επιπλέον, η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της εμφάνισης καρκινικών κυττάρων του δέρματος στο σώμα.

Λαχανίδα

Η λαχανίδα είναι ένα από τα καλύτερα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά που βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Αυτό το σταυρανθές λαχανικό είναι γεμάτο με αντιγηραντικές βιταμίνες A, C, E και K. Τα φυλλώδη λαχανικά είναι μία από τις πιο ισχυρές πηγές βιταμίνης Κ, μιας βιταμίνης που βοηθά στην πήξη του αίματος και στην ταχύτερη επούλωση των πληγών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε ένα υγιές και λαμπερό δέρμα.

Φράουλες

Οι φράουλες είναι ένα άλλο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας εάν θέλετε λαμπερό δέρμα. Περιέχουν βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που βοηθούν στη δημιουργία ισχυρού κολλαγόνου και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στην προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV, οι οποίες προκαλούν μεν το μαύρισμα, αλλά αλλάζουν και την υφή του δέρματος.

Εκτός από όλα αυτά τα υγιεινά φρούτα και λαχανικά, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά, φροντίστε να πλένετε το πρόσωπό σας κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο και αλλάζετε τακτικά καλύμματα/πετσέτες/μαξιλάρια. Ωστόσο, αν τα πράγματα δεν ξεκαθαρίσουν με αυτές τις αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, και ακόμα παρατηρείτε προβλήματα στο δέρμα όπως σπυράκια, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για καλύτερη βοήθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα