Nέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι η COVID-19 μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή ορισμένων ασθενών με καρκίνο. Περισσότεροι από 16.500 Aμερικανοί με καρκίνο πέθαναν από επιπλοκές σχετικές με λοίμωξη από κορωνοϊό τους πρώτους δέκα μήνες της πανδημίας.

Άνθρωποι με καρκίνο, ιδιαίτερα του αίματος, που μπορεί να είναι ανοσοκατεσταλμένοι και με καρκίνο προστάτη, που τείνουν να είναι μεγαλύτερης ηλικίας, μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών COVID-19 και θανάτου, δήλωσε η Xuesong Han, της American Cancer Society.

Ερευνητές εντόπισαν 3.142 θανάτους από καρκίνο, με την COVID-19 ως αιτία που συνέβαλε  και 13.419 θανάτους από COVID-19 με τον καρκίνο ως αιτία που συνέβαλε, από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο 2020. Στο διάστημα αυτό υπήρχαν 337.400 θάνατοι από καρκίνο που δεν συνδέονταν με την COVID-19.

Υπήρξαν σημαντικά περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο σχετιζόμενοι με την COVID-19 έναντι θανάτων που δεν σχετίζονταν με την - COVID-19 σε ανθρώπους με καρκίνο αίματος, 23,3% έναντι 9,6%, αντίστοιχα και με καρκίνο στον προστάτη 12,4% έναντι 5, 5%, αντίστοιχα.

Η Han είπε ότι το μήνυμα είναι σαφές. Άνθρωποι που ακολουθούν αγωγή για καρκίνο θα πρέπει να λάβουν προφυλάξεις για να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19.

Tα νέα στοιχεία προηγήθηκαν της διαθεσιμότητας των εμβολίων κατά της COVID-19 και των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του ιού.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι όταν περισσότερα στοιχεία επιτήρησης για το  Η 2021 και 2022 γίνουν διαθέσιμα για έρευνα, σχεδιάζει να παρακολουθήσει αν και πόσοι θάνατοι από καρκίνο σχετιζόμενοι με COVID μειώθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά τη διάθεση των εμβολίων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Oncology.

Πηγές:
JAMA Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα