Περισσότεροι από  160.000 άνθρωποι παγκοσμίως έχουν κυστική ίνωση και η συμπλήρωση με βιταμίνες C και E θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής στους πνεύμονες, αναφέρει νέα έρευνα.

Η νέα έρευνα εξέτασε αν η συμπλήρωση με υψηλές δόσεις βιταμίνης C θα βοηθούσε ασθενείς να απορροφήσουν καλύτερα τη βιταμίνη E.

Ανθρωποι με κυστική ίνωση, επίσης έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση των λιπαρών. Αυτό μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη της βιταμίνης Ε, που είναι λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης E και οξειδωτικό στρες είναι συνταγή για περισσότερη φλεγμονή, που μπορεί να συμβάλλει σε διάφορα αρνητικά αποτελέσματα, δήλωσε η Maret Traber, του Oregon State College of Public Health and Human Sciences.

Η δυσκολία με την απορρόφηση λιπαρών σημαίνει ότι οι ασθενείς πρέπει να καταναλώνουν περισσότερη βιταμίνη E, τουλάχιστον 400 mg καθημερινά, για να πετύχουν φυσιολογικές συγκεντρώσεις στο αίμα, πρόσθεσε η ερευνήτρια.

Η Traber, δήλωσε ότι η βιταμίνη C μπορεί να ανακυκλώσει οξειδωμένες μορφές βιταμίνης Ε και ότι είναι επίσης βοηθητική στο να εξαλείφει πτυχές οξειδωτικού στρες της φλεγμονής. Στην έρευνα, ασθενείς με κυστική ίνωση έλαβαν για 3,5 εβδομάδες, καθημερινά  1.000 mg βιταμίνης C.

Οι ερευνητές έδειξαν τάση σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις στο αίμα του δείκτη οξειδωτικούς στρες, MDA, και μείωση της απομάκρυνσης της βιταμίνης E από το κυκλοφορικό.

Η Traber δήλωσε ότι καθώς η βιταμίνη Ε κυκλοφορεί για περισσότερο διάστημα θα μπορούσε να εισχωρεί καλύτερα στους ιστούς και να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από το οξειδωτικό στρες.

Η έρευνα χρησιμοποίησε πολύ περισσότερη βιταμίνη C από αυτή που κάποιος μπορεί να προσλάβει από τη διατροφή.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nutrients.

Πηγές:
Nutrients 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το γρήγορο περπάτημα προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 [μελέτη]
Γιατί αξίζει να χρησιμοποιούμε σκόρδο στη μαγειρική μας
“Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη”