Όλοι ανησυχούμε πού και πού, αλλά η ανησυχία είναι διαφορετικό συναίσθημα από το στρες. Πρόκειται για έντονη ενασχόληση και φόβο για το μέλλον ή για την υγεία κάποιου αγαπημένου μας προσώπου. Το αίσθημα της ανησυχίας, αν παραμείνει για καιρό, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και μπορεί να συνδέεται με μια αγχώδη διαταραχή. Πώς μπορεί να επιδράσει στο σώμα μας όμως;

Νευρικό σύστημα

Αποτελείται από τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, τα νεύρα και ειδικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες. Η υπερβολική ανησυχία μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ορμονών του στρες που επιταχύνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή, ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα και στέλνουν περισσότερο αίμα στα χέρια και τα πόδια. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τους μυς και άλλα συστήματα.

Μύες

Όταν ανησυχείτε για κάτι, οι μύες στον ώμο και τον λαιμό σας τενώνονται και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ημικρανίες ή πονοκεφάλους. Τεχνικές μασάζ ή χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή και η γιόγκα μπορεί να βοηθήσουν.

Αναπνοή

Aν ανησυχείτε πολύ, μπορεί να αναπνέετε πιο κοφτά χωρίς να το καταλαβαίνετε. Αν και αυτό συνήθως δεν είναι πρόβλημα, μπορεί να γίνει σοβαρό εάν έχετε ήδη αναπνευστικά προβλήματα που σχετίζονται με άσθμα, πνευμονική νόσο ή άλλες καταστάσεις.

Καρδιά

Τα υψηλότερα επίπεδα άγχους μπορούν να ενεργοποιήσουν εκείνες τις ορμόνες του στρες που κάνουν την καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά. Αν αυτό συμβαίνει ξανά και ξανά, τα αιμοφόρα αγγεία σας μπορεί να αποκτήσουν φλεγμονή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σκληρά τοιχώματα των αρτηριών, ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης και άλλα προβλήματα.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Απλώς το να σκέφτεστε πράγματα που σας έκαναν να θυμώσετε ή να πέσατε σε κατάθλιψη στο παρελθόν μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά. Μπορεί να σας κάνει πιο δύσκολο να αποκρούσετε τη γρίπη, τον έρπητα, και πολλούς άλλους ιούς.

Στομάχι

Μπορεί να αισθάνεστε σφίξιμο στο στομάχι σας όταν είστε νευρικοί. Σε πιο σοβαρές στιγμές, μπορεί να αισθανθείτε ναυτία ή ακόμα και τάση για εμετό. Αν αυτό συμβαίνει συχνά, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και πληγές στην επένδυση του στομάχου σας (έλκη).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]