Το να δουλεύει κάποιος με ρομπότ ενδεχομένως συμβάλλει σε burnout και εργασιακή ανασφάλεια.
 
Κάποιες τεχνικές αυτοεπιβεβαίωσης θα μπορούσαν να βοηθούν στη μείωση του φόβου ότι οι εργαζόμενοι θα αντικατασταθούν από μηχανές, αναφέρει έρευνα του American Psychological Association.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ και σε περιοχές της Ασίας αισθάνονται εργασιακή ανασφάλεια από τα ρομπότ, ακόμα και σε βιομηχανίες στις οποίες αυτά δεν χρησιμοποιούνται και οι φόβοι ενδεχομένως  δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και μάλλον είναι υποκειμενικοί, δήλωσε ο ερευνητής Kai Chi Yam, του National University of Singapore.

Οι ερευνητές έκαναν περάματα και ανέλυσαν στοιχεία από συμμετέχοντες στις ΗΠΑ, Ινδία, Ταιβάν και Σιγκαπούρη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Psychology.

Η εργασία μαζί με ρομπότ συνδεόταν με μεγαλύτερες αναφορές για burnout, σε πείραμα με 118 μηχανικούς που εργάζονταν για ινδική αυτοκινητοβιομηχανία.

Πειράματα στο διαδίκτυο με 400 άτομα βρήκαν ότι ασκήσεις αυτοεπιβεβαίωσης ενδεχομένως συμβάλλουν στη μείωση του φόβου για την ύπαρξη ρομπότ στην εργασία.

Οι συμμετέχοντες έγραψαν για τα χαρακτηριστικά ή τις αξίες που ήταν σημαντικά για αυτούς, όπως φιλία και οικογένεια, αίσθηση του χιούμορ ή αθλητισμό.

Ο Yam δήλωσε ότι οι περισσότεροι υπερεκτιμούν τις ικανότητες των ρομπότ και υποεκτιμούν τις δικές τους.

Οι φόβοι για την εργασιακή ανασφάλεια από τα ρομπότ είναι κοινοί. ΟΙ ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για την ύπαρξη ρομπότ σε 185 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ μαζί με τη χρήση δημοφιλών ιστοσελίδων προσλήψεων σε αυτές τις περιοχές.

Περιοχές με τα μεγαλύτερα ποσοστά παρουσίας ρομπότ, επίσης είχαν τα υψηλότερα ποσοστά αναζητήσεων σε ιστοσελίδες προσλήψεων παρόλο που τα ποσοστά ανεργίας δεν ήταν υψηλότερα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι άνθρωποι σε αυτές τις περιοχές ενδεχομένως μπορεί να αισθάνθηκαν μεγαλύτερη ανασφάλεια λόγω των ρομπότ αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν άλλες αιτίες όπως επιθυμία για νέα καριέρα ή δυσαρέσκεια με την τρέχουσα εργασία.

'Aλλο πείραμα έγινε σε 343 γονείς φοιτητών του National University of Singapore, που χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Μια ομάδα διάβασε ένα άρθρο για τη χρήση των ρομπότ στις επιχειρήσεις, η δεύτερη ένα γενικό άρθρο για ρομπότ και η τρίτη ένα άσχετο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για εργασιακή ανασφάλεια, με την πρώτη ομάδα να αναφέρει σημαντικά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες 2 ομάδες.

Πηγές:
Journal of Applied Psychology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Κρούσματα λιστερίωσης απο καπνιστό σολομό σε τρεις χώρες
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024