Η υγιεινή διατροφή ενδεxομένως δεν προστατεύει από την άνοια, όπως μερικοί υπέδειξαν, αναφέρει νέα έρευνα από τη Σουηδία.

Η μεσογειακή διατροφή έχει τη φήμη ότι προστατεύει τον εγκέφαλο. Όμως Σουηδοί ερευνητές δηλώνουν τώρα πως φαίνεται πως δεν ισχύει αυτό. Αλλοι θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με τα νέα ευρήματα.

Η Heather Snyder του Alzheimer's Association, δεν έχει πειστεί ότι τα ευρήματα είναι καταληκτικά και σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη μεγαλύτερη εικόνα των συνεχιζόμενων ερευνών. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για έρευνα παρατήρησης που δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

Ερευνητές του Lund University υπό την Dr. Isabelle Glans συνέλεξαν στοιχεία 28.000 Σουηδών χωρίς άνοια και σε 20 χρόνια το 7% εμφάνισαν τη νόσο περιλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή των συμμετεχόντων δεν παρατήρησαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας μεταξύ όσων ακολουθούσαν συμβατική διατροφή και όσων επέλεγαν τη μεσογειακή.

Η  Glans δήλωσε ότι αν και η νέα έρευνα δεν αποκλείει πιθανή σχέση μεταξύ διατροφής και άνοιας, δεν ανακάλυψε σχέση στην παρούσα μελέτη η οποία διήρκεσε πολλά χρόνια, περιέλαβε νεότερους συμμετέχοντες σε σχέση με άλλες έρευνες και δεν απαιτούσε από τους συμμετέχοντες να θυμούνται ποιες τροφές έτρωγαν τακτικά, χρόνια πριν.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.