Οι Ευρωπαίοι και οι άνθρωποι που ζουν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να έρθουν αντιμέτωποι με ήπιες θερμοκρασίες αυτόν τον χειμώνα, διευκολύνοντας έτσι τυχόν περιορισμούς στη θέρμανση, σε μια εποχή που το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται στα ύψη.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, η οποία έκανε update στις εποχικές της προοπτικές την Πέμπτη, είπαν ότι οι θερμοκρασίες πιθανότατα θα είναι σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές κατά την περίοδο αιχμής θέρμανσης μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να αποθηκεύσουν. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές για τα καύσιμα σε ύψη-ρεκόρ, συμβάλλοντας στην κρίση κόστους ζωής σε ολόκληρη την περιοχή.

Οι επιστήμονες είπαν ότι υπάρχει 50%-60% πιθανότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεγάλο μέρος των ακτών της Μεσογείου και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης να δουν θερμοκρασίες πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Η υπόλοιπη ήπειρος έχει πιθανότητα 40%-50% να ξεπεράσει σημαντικά τους ιστορικούς μέσους όρους.

Το μοντέλο Copernicus συγκεντρώνει δεδομένα από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρησιμοποιεί δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς για τις μηνιαίες και εποχικές του προβλέψεις.

Ωστόσο, οι προοπτικές για έναν ήπιο χειμώνα δεν είναι καθολικές μεταξύ των μετεωρολόγων. Η αμερικανική Commodity Weather Group υποστηρίζει ότι ο χειμώνας της Ευρώπης πιθανότατα θα είναι ψυχρότερος από πέρυσι και ελαφρώς ψυχρότερος από τον μέσο όρο των 10 ετών. 

Πηγές:
euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας