Πού οφείλεται το κρυολόγημα;

Οι συνήθεις «ένοχοι» είναι πάνω από 200 είδη ιών: Ρινοϊοί, κοροναϊοί, ιοί της ινφλουένζας (γρίπης), της παραϊνφλουένζας και αδενοϊοί, είναι ενδεικτικές μόνο κατηγορίες ιών που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Ποια είναι τα συμπτώματα του απλού κρυολογήματος;

Κάθε ιός ή μικρόβιο που μεταδίδεται μέσω της αναπνοής προσπαθεί να εισέλθει στο ανθρώπινο σώμα από τη μύτη ή το στόμα. Εάν ο οργανισμός καταφέρνει να περιχαρακώσει το επιτιθέμενο αίτιο στο επίπεδο του ρινικού βλεννογόνου εμποδίζοντας την επέκταση της λοίμωξης, προκαλείται ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από μπούκωμα, ρινικές εκκρίσεις, βήχα και αποκαλείται κοινό κρυολόγημα. Καταρροή, μπούκωμα, βήχας, δέκατα ,πονόλαιμος, πονοκέφαλος, κακουχία,  είναι τα συνήθη συμπτώματα. Επειδή το απλό κρυολόγημα αποτελεί προσβολή του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, δεν υπάρχουν ακροαστικά κατά την κλινική εξέταση. Τα κοινά κρυολογήματα διαρκούν συνήθως μία εβδομάδα και φεύγουν μόνα τους.

Πώς μεταδίδεται;

Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα μεταδίδονται με μολυσμένα σταγονίδια που τα εισπνέουμε όταν κάποιος άρρωστος μιλάει, γελάει, φτερνίζεται ή βήχει χωρίς να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του. Αν αγγίξετε μια επιφάνεια που είναι μολυσμένη με τον ιό -μια βρύση, ένα χερούλι πόρτας ή ένα τηλέφωνο– και μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, επιτρέπετε στον ιό να εισβάλει στον οργανισμό.

Μπορεί ο covid 19 να προκαλέσει απλό κρυολόγημα;

Ναι. Εάν έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και ο οργανισμός περιχαρακώσει τον ιό σε επιφανειακά στρώματα τότε η σχετική συμπτωματολογία είναι ήπια, οπότε εμφανίζεται απλό κρυολόγημα.

Φταίει το κρύο για το απλό κρυολόγημα;

Πόσες φορές σας έχετε ακούσει την έκφραση "Βάλε κάτι επάνω σου, θα κρυολογήσεις"; Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν φαίνεται να έχει καμία επιστημονική βάση. Το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα ή γρίπη είναι ένας ιός κρυολογήματος ή γρίπης.

Οι ιογενείς λοιμώξεις διασπείρονται και πολλές φορές εμφανίζονται µε μορφή επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτό όμως συνδέεται με το είδος των ιών,  την άµυνα του οργανισµού και τον αυξημένο συγχρωτισμό των ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Πώς θα προστατεύσω τον οργανισμό μου ώστε να μην αρρωστήσω απο απλό κρυολόγημα;

Η σωστή πρόληψη περιλαμβάνει

Α. τη σωστή ετήσια ιατρική παθολογική εξέταση, κατά τη διάρκεια της οποίας γίνεται εντοπισμός ομάδων υψηλού κινδύνου και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων και νοσημάτων που αλλοιώνουν την σωστή άμυνα και πολλές φορές δεν έχουν συμπτώματα (π.χ. διαβήτης).

Β. Την εφαρμογή σωστών συνηθειών καθημερινότητας που τονώνουν το αμυντικό σύστημα και που στα υγιή άτομα περιλαμβάνουν διατροφή πλούσια σε φρούτα, όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, διατήρηση φυσιολογικού βάρους, επαρκούς ύπνου, αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων, αποφυγή άσκοπης λήψης φαρμάκων. Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή είναι το διατροφικό πρότυπο που συνιστάται. Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν θέση σε ειδικές περιπτώσεις. Στην περίπτωση πασχόντων από χρόνια νοσήματα, απαιτείται εφαρμογή ειδικής αγωγής.

Γ. Την εφαρμογή σωστών γενικών κανόνων υγιεινής. Συγκεκριμένα πρέπει να αποφεύγεται η στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού συστήματος, πρέπει να υπάρχει ανανέωση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και σωστή συντήρηση κλιματιστικών, πρέπει  τα μάτια η μύτη και το στόμα που αποτελούν πύλες εισόδου να μην έρχονται σε επαφή με ακάθαρτα χέρια.

Το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό. Τα χέρια πρέπει να πλένονται συχνά με άφθονο τρεχούμενο νερό, κατά προτίμηση ζεστό, να χρησιμοποιείται σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα (χωρίς να παραμελούνται οι πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα, η περιοχή κάτω από τα νύχια και οι καρποί). Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντισηπτικά μαντηλάκια εμποτισμένα σε οινόπνευμα 70%. Εάν είστε ηλικιωμένος ή ασθενής με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, θα σας βοηθήσει μάσκα υψηλής προστασίας.

Τι πρέπει να τρώω όταν έχω κρυολογήσει;

Συνιστώνται υδαρή εδέσματα, φρούτα, λαχανικά και σούπες. Η κοτόσουπα και η χορτόσουπα, όχι μόνο μας παρέχουν με τα απαραίτητα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τους ιούς, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή. Καταναλώνετε πολλά υγρά (νερό και ζεστά αφεψήματα)- βοηθούν τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και έτσι είναι ευκολότερο να καθαρίσουν. Εάν δεν έχετε σχετική αντένδειξη, το τσάι του βουνού με μέλι είναι καλή επιλογή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η πρώτη Ελληνίδα στην οποία συνταγογραφήθηκε ιατρική κάνναβη - Τα αποτελέσματα
Διστακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό ενηλίκων οι μισοί Έλληνες - Πόσοι είναι αρνητές [μελέτη]
Γεωργιάδης - Δημητρίου: ΑΜΚΑ στους Κύπριους φοιτητές για δωρεάν περίθαλψη στην Ελλάδα