Ιδιαίτερα σημαντικός σκιαγραφείται ο ρόλος του Ειδικού Ακτινοδιαγνώστη Μαστού, προκειμένου να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους θεράποντες ιατρούς για προεγχειρητική χημειοθεραπεία σε περίπτωση διάγνωσης κακοήθους μορφώματος στο μαστό μιας γυναίκας.

«Αυτό αποτελεί συνισταμένη πολλών παραγόντων», όπως επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού Tμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών, «με κυριότερο εκείνον της προεγχειρητικής βιοψίας, το αποτέλεσμα της οποίας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη ή όχι της προεγχειρητικής χημεοθεραπείας, προκειμένου να σμικρύνει και να συρρικνωθεί ο όγκος, ώστε να ακολουθήσει στη συνέχεια η πλέον επιθετική προσέγγιση, αυτή της χειρουργικής επέμβασης». 

Είναι γνωστό, πως, ενώ η ολοκληρωμένη χημειοθεραπεία ακολουθεί συνήθως την επέμβαση, σε αρκετές περιπτώσεις αποφασίζεται η προεγχειρητική θεραπεία η οποία μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα την ασθενή, δεδομένου ότι συμβάλλει στον περιορισμό της έκτασης της επέμβασης, με την μετατροπή των μη χειρουργήσιμων όγκων σε χειρουργήσιμους, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μεταστάσεων. Φυσικά η χειρουργική επέμβαση, κρίνεται ως απαραίτητη για την περίπτωση ύπαρξης υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων στην περιοχή της κακοήθειας, ακόμα και αν με την προεγχειρητική χημειοθεραπεία υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα εξαφάνισης της νόσου.

Όπως τονίζει ο κ. Μαλακάσης, «Ανεξάρτητα από την προεγχειρητική θεραπεία σε μεγάλους όγκους, η προεγχειρητική βιοψία είναι απαραίτητη σε όλα τα ύποπτα ευρήματα ανεξαρτήτως μεγέθους, ώστε να αποδειχθεί εάν κάποιο είναι κακόηθες και χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης ή όχι. Με τη διαδικασία αυτή, ο μεν χειρουργός θα έχει πλήρη εικόνα, ώστε να αποφασίσει εάν η ασθενής θα χρειαστεί μαστεκτομή ή ογκεκτομή, ενώ ο ογκολόγος θα έχει πλήρη εικόνα για να αποφασίσει ποιο φαρμακευτικό πρωτόκολλο θα ακολουθήσει».

Και ο ιατρός καταλήγει, τονίζοντας πως «όλες οι γυναίκες με ύποπτα ευρήματα χρήζουν προεγχειρητικής βιοψίας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας στη Βουδαπέστη ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν θέλουμε πόλεμο με τους γιατρούς
Σε 16 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πανώλης μικρών μηρυκαστικών