Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μεγάλο αριθμό γονιδίων που συνδέονται με τη δυσλεξία.

Περίπου το ένα τρίτο των 42 γενετικών ποικιλομορφιών που εντοπίστηκαν συνδέθηκαν προηγουμένως με τη γενική νοητική ικανότητα και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Nature Genetics, βοηθούν την κατανόηση της βιολογίας πίσω από την αιτία που ορισμένα παιδιά έχουν δυσκολία στο διάβασμα ή στο συλλαβισμό.

Δυσλεξία είναι γνωστό πως υπάρχει σε οικογένειες, μερικώς λόγω γενετικών παραγόντων, αλλά μέχρι τώρα λίγα είναι γνωστά για γονίδια που συνδέονται με τον κίνδυνο εμφάνισής της.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχε το University of Edinburgh, είναι η μεγαλύτερη γενετική έρευνα δυσλεξίας. Εγινε σε 50.000 ενήλικες που διαγνώστηκαν με δυσλεξία και 1 εκατομμύριο ενήλικες που δεν διαγνώστηκαν με αυτήν.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ εκατομμυρίων γενετικών ποικιλομορφιών με την κατάσταση δυσλεξίας και ανακάλυψαν 42 σημαντικές ποικιλομορφίες.

Ορισμένες από αυτές συνδέονται με άλλες νευροαναπτυξιακές παθήσεις, όπως γλωσσική καθυστέρηση και με νοητικές ικανότητες και ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Πολλά όμως είναι νέα και θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν γονίδια που συνδέονται πιο συγκεκριμένα με διαδικασίες αναγκαίες για τη μάθηση.

Πολλά από τα γονίδια που συνδέονται με τη δυσλεξία, επίσης συνδέονται με τη ΔΕΠΥ.

Πηγές:
Nature Genetics,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σταμάτησε η αιμορραγία, δηλώνει ο παππούς του 31χρονου αστυνομικού
ECDC: 12,95% η θετικότητα στα τεστ γρίπης στην Ελλάδα - Η τρίτη υψηλότερη στην Ευρώπη
Γ. Καπετανάκης στην ημερίδα του iatronet.gr: Tο ''Οίκοθεν'' ανοίγει ένα νέο δρόμο για την ογκολογική φροντίδα