Διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με όσους πολίτες δεν μπορούν να βρουν προσωπικό γιατρό, έδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Θάνος Πλεύρης παραδέχτηκε πως υπάρχουν προβληματα κάλυψης, ειδικά στην Αττική, όπου μόνον το 50% των πολιτών βρίσκει γιατρό.

Εκτίμησε πως με την είσοδο στο σύστημα νέων ιατρικών ειδικοτήτων θα αλλάξει τον προγραμματισμό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

"Έχουμε πει ότι ο θεσμός λειτουργεί πιλοτικά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, μέχρι τέλη Νοεμβρίου υπολογίζουμε ότι θα έχουμε τουλάχιστον, χρειάζονται άλλοι 1.000 γιατροί για να έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού", είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι μισοί από αυτούς θα υπάρξουν, άρα, ήπια θα λειτουργήσει ο θεσμός. "Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του θεσμού, είναι ότι δεν απευθύνεται σε ασθενείς. Απευθύνεται στον κάθε πολίτη ώστε να έχει έναν γιατρό δωρεάν που του πληρώνει το κράτος από τη μικρή ηλικία, να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις, να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να παραμένει υγιής", επισήμανε.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα "Φώφη Γεννηματά" για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού: "Ήδη από τις εξετάσεις οι οποίες έχουν γίνει, περίπου 2 χιλιάδες γυναίκες έχουν διαγνωστεί σε τόσο πρώιμο στάδιο που δε θα χρειαστεί να κάνουν είτε μαστεκτομή, είτε άλλης φύσεως θεραπείας".

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως γυρνώντας στην πρόληψη και δίνοντας λεφτά στην πρόληψη, πήγε η Πολιτεία και τις βρήκε και τους είπε να κάνουν τη μαστογραφία. "Αν οι ίδιες δεν είχαν την επιμέλεια να την κάνουν, κάποιες από αυτές μπορεί να πήγαιναν να την κάνουν, κάποιες άλλες να μην την κάνανε και θα βρίσκαμε καρκίνους σε ένα επόμενο στάδιο με ότι αυτό θα σήμαινε για την υγεία των ιδίων των γυναικών", διευκρίνισε.

Ανέφερε πωςμέχρι το τέλος του χρόνου δεν πρόκειται να εφαρμοστεί το μέτρο της αυξημένης συμμετοχής που είναι ως κύρωση για όποιον δεν εγγράφεται, μέχρι το σημείο που θα υπάρχουν τόσοι γιατροί στο σύστημα που ο άλλος δεν θα εγγράφεται αποκλειστικά και μόνο.

Κίνητρα έχουν δοθεί: είναι η προτεραιοποίηση των ραντεβού σε όσους είναι σε προσωπικό γιατρό, η χαμηλότερη συμμετοχή και για τους γιατρούς αντίστοιχα πέρα από τα χρήματα που δίνονται θα υπάρξουν περαιτέρω οικονομικά κίνητρα στο κομμάτι που έχει κάνει με τη διασύνδεση του ιατρικού φακέλου.

"Θα πηγαίνει ο ασθενής στον Ευαγγελισμό, θα μπαίνουν οι γιατροί εκεί και θα βλέπουν τι εξετάσεις έχει κάνει, ώστε να προλαμβάνουν καταστάσεις", υπογράμμισε ο υπουργός.

Δημ.Κ.

Πηγές:
ΕΡΤ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer
Γονιδιακή θεραπεία βελτίωσε την όραση σε ανθρώπους με κληρονομική τύφλωση