Το γνωρίζατε πως υπάρχει μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει σε τακτική βάση, αλλά πιθανότατα δεν έχετε καν δοκιμάσει ποτέ; Ονομάζεται ακόμη και "πρωτεΐνη του μέλλοντος". Είναι επίσης μια βιώσιμη επιλογή που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Μιλάμε για τα έντομα.

Η πρακτική της κατανάλωσης εντόμων, που ονομάζεται εντομοφαγία, μπορεί να ακούγεται παράξενη σε εμάς στους δυτικούς πολιτισμούς, αλλά είναι συνηθισμένη σε άλλα μέρη του κόσμου. Πολλοί πολιτισμοί θεωρούν ακόμη και τα ζωύφια λιχουδιά. Σε ορισμένα μέρη της Αφρικής, σχεδόν το 50% της διατροφικής πρωτεΐνης των κατοίκων προέρχεται από ζωύφια. Ας δούμε λίγο πιο αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει.

Είναι τα έντομα υγιεινά;

Όπως είπαμε, τα έντομα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, με το θρεπτικό συστατικό να αντιπροσωπεύει μεταξύ 20-76% του βάρους τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ScienceDirect. Συγκριτικά, το 90% του μοσχαρίσιου κιμά είναι 20% πρωτεΐνη κατά βάρος. Δεν είναι μόνο αυτό - μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021 στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition διαπίστωσε ότι τα έντομα είναι επίσης μια καλή πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που μπορεί εύκολα να εμφανιστεί έλλειψη, όπως βιταμίνη Β12, σίδηρος, ψευδάργυρος και ω-3 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, τα ζωύφια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα (ή και καθόλου, ανάλογα και με το μαγείρεμα) σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Η κατανάλωση εντόμων κάνει καλό στο περιβάλλον

Μία από τις κύριες επικρίσεις για την κατανάλωση κρέατος είναι οι καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχει η βιομηχανία της κτηνοτροφίας - και των γαλακτοκομικών, ας μην ξεχνάμε τα γαλακτοκομικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 στο περιοδικό Nature Food διαπίστωσε ότι τα τρόφιμα με βάση τα ζώα παράγουν διπλάσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από εκείνα που προέρχονται από φυτά.

Η εκτροφή βρώσιμων εντόμων έχει σημαντικά μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον από ό,τι η εκτροφή άλλων ζώων. Αν λάβουμε υπόψη και τις αρνητικές επιπτώσεις της υπεραλίευσης, καθώς και τα αέρια θερμοκηπίου, το νερό και τη χρήση γης που προκύπτουν από τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές, τα βρώσιμα έντομα είναι σίγουρα μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση.

Όσον αφορά την ασφάλεια: Προφανώς προμηθευτείτε έντομα από παραγωγούς και ειδικά καταστήματα. Συνεχίστε με προσοχή αν έχετε τροφικές αλλεργίες. Πολλά ζωύφια είναι αρθρόποδα (όπως οι αστακοί και οι γαρίδες). Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ μιας αλλεργίας στα οστρακοειδή και τα ζωύφια, σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση.

Τι γεύσεις όμως έχουν;

Γρύλοι

Είναι αλμυροί και τραγανοί. Έχουν γεύση καρυδιού, ελαφρώς καπνιστή, ενώ περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες προέρχονται από ορισμένους υδατάνθρακες που υπάρχουν στον εξωσκελετό των εντόμων.

Μυρμήγκια

Έχουν κατά κάποιο τρόπο γεύση εσπεριδοειδούς. Περιέχουν πρωτεΐνη, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο, φώσφορο και πολυφαινόλες. Τα βάζουν σε γκουακαμόλε και σε τάκος.

Αλευροσκώληκες

Γεύση σαν ξηρός καρπός, με ισορροπία γλυκού και αλμυρού, και ταιριάζουν πολύ πάνω σε τηγανητό ρύζι - ή και αλεσμένα μέσα σε ένα smoothie. Είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και πολυφαινόλες.