Ερευνα σε 300.000 ενήλικες στη Βρετανία, ανακάλυψε ενδείξεις αιτιατής σχέσης μεταξύ έλλειψης βιταμίνης D και θνησιμότητας.

Τα ευρήματα υποδεικνύον την ανάγκη για στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη διατήρηση υγιών επιπέδων βιταμίνης D στον πληθυσμό. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης έχουν συνδεθεί με αυξημένη θνησιμότητα, αλλά θνησιμότητα στο πλαίσιο της έλλειψης παραμένουν ασαφή.

Ερευνητές του University of South Australia, πραγματοποίησαν έρευνα σε 307.601 συμμετέχοντες στη U.K. Biobank για να αξιολογήσουν γενετικές ενδείξεις για τον αιτιατό ρόλο των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στη θνησιμότητα.

Οι συγγραφείς αξιολόγησαν μετρήσεις της 25-(OH) D και άλλα γενετικά στοιχεία και κατέγραψαν και ανέλυσαν στοιχεία θνητότητας από όλα και από συγκεκριμένα αίτια.

Σε διάστημα 14 ετών οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειωνόταν σημαντικά με αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D και η ισχυρότερη επίδραση φάνηκε σε ανθρώπους στο εύρος σοβαρής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη υποδεικνύει την πιθανότητα αξιοσημείωτης επίδρασης στον πρόωρο θάνατο.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ