Mε ενθουσιασμό έχουν δεχτεί παχύσαρκοι ασθενείς τη νέα γενιά φαρμάκων που διαφημίζουν την ικανότητα να βοηθούν τους ενήλικες με υπερβολικό βάρος να χάσουν περισσότερα κιλά από τα παλαιότερα φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά.

Ορισμένοι ασθενείς που έχουν χρησιμοποιήσει σκευάσματα νέας γενιάς, λένε οι ειδικοί της παχυσαρκίας, αντιμετωπίζουν μειώσεις της αρτηριακής πίεσης, καλύτερα διαχειριζόμενο διαβήτη, λιγότερο πόνο στις αρθρώσεις και καλύτερο ύπνο.

Τα νεότερα φάρμακα, τα οποία είναι επαναχρησιμοποιημένα φάρμακα για τον διαβήτη, «δείχνουν απώλεια βάρους σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλα φάρμακα που είχαμε στο παρελθόν», δήλωσε ο David Creel, ψυχολόγος και εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Bariatric & Metabolic Institute της Cleveland Clinic.

Ωστόσο, για αυτόν και για άλλους ειδικούς, ο ενθουσιασμός τους μετριάζεται, καθώς γνωρίζουν ότι κανένα φάρμακο δεν προσφέρει μια μαγική λύση από μόνο του για την απώλεια βάρους και είναι πιθανό πολλοί ασθενείς να χρειαστεί να πάρουν τα φάρμακα αυτά μακροπρόθεσμα για να διατηρήσουν τα αποτελέσματα. Επιπλέον, οι νεότερες θεραπείες είναι συχνά πολύ δαπανηρές και συχνά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Το πενταψήφιο ετήσιο κόστος των νέων φαρμάκων εγείρει επίσης ανησυχία σχετικά με την πρόσβαση των ασθενών και το τι θα μπορούσε να σημαίνει η ευρεία χρήση τους για τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη.

Η αξιολόγηση των αντισταθμίσεων - η στάθμιση της αξίας, της καλύτερης υγείας και των πιθανώς λιγότερων επιπλοκών της παχυσαρκίας σε σχέση με το αρχικό κόστος των φαρμάκων - φαίνεται ότι θα παίζει όλο και περισσότερο ρόλο, καθώς βασικό μέλημα αυτών που τα πληρώνουν είναι η μη αύξηση του κόστους που καταβάλουν.  

«Αν πληρώσεις πάρα πολλά για ένα φάρμακο, η ασφάλιση υγείας όλων ανεβαίνει. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την ασφάλιση υγείας επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά», οπότε η παροχή του φαρμάκου μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη στο σύστημα, είπε ο Δρ David Rind, επικεφαλής ιατρός για το Ινστιτούτο Κλινικής και Οικονομικής Επιθεώρησης γνωστό ως ICER. Πρόκειται για μία μη κερδοσκοπική ομάδα που εξετάζει ιατρικά στοιχεία για να αξιολογήσει τις θεραπείες ως προς την αποτελεσματικότητα και το κόστος.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley είπαν πρόσφατα ότι «η παχυσαρκία είναι η νέα υπέρταση» και προέβλεψαν τα έσοδα της βιομηχανίας από τις πωλήσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξηθούν από τα σημερινά 1,6 δισ. δολ. σε 31,5 δισ. δολ. μέχρι το 2030.

Στις ΗΠΑ, το 42% των ενηλίκων θεωρούνται παχύσαρκοι, ενώ αυξητικά κινούνται και τα προβλήματα υγείας που μερικές φορές συνδέονται με το βάρος, όπως ο διαβήτης και τα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Ωστόσο, ακόμη και απώλεια 5% στο σωματικό βάρος μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, λένε οι ειδικοί. Μερικά από τα νέα φάρμακα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της πείνας, βοηθούν ορισμένους ασθενείς να ξεπεράσουν αυτόν τον δείκτη.

Το semaglutide iτο οποίο είναι μια υψηλότερη δόση του αυτοενέσιμου φαρμάκου για τον διαβήτη έναντι άλλης μάρκας semaglutide, βοήθησε τους ασθενείς να χάσουν κατά μέσο όρο το 15% του σωματικού βάρους τους σε διάστημα 68 εβδομάδων κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής που οδήγησε στην έγκρισή του από τον FDA πέρσι. Μετά τη διακοπή του φαρμάκου, πολλοί ασθενείς που ακολούθησαν σε μια επέκταση της δοκιμής κέρδισαν ξανά βάρος, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο με σχεδόν οποιοδήποτε φάρμακο δίαιτας. Το semaglutide που βρισκόταν επί μακρό σε έλλειψη, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή του μπορεί και να κοστίζει περίπου 1.300 δολ. το μήνα.

Ένα άλλο ενέσιμο φάρμακο, που βρίσκεται ακόμη σε τελικές κλινικές δοκιμές, αλλά με γρήγορη παρακολούθηση για έγκριση από τον FDA, θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, στο εύρος του 20%, σύμφωνα με την Eli Lilly, που θα το παράγει. Και τα δύο φάρμακα μιμούνται μια ορμόνη που ονομάζεται πεπτίδιο 1 που μοιάζει με γλυκαγόνη, το οποίο μπορεί να δώσει σήμα στον εγκέφαλο με τρόπους που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται χορτασμένοι.

Η μέση απώλεια βάρους και από τα δύο, ωστόσο, θέτει τα φάρμακα σε εντυπωσιακή απόσταση από τα αποτελέσματα που φαίνονται μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, προσφέροντας μια άλλη επιλογή για ασθενείς και γιατρούς.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, αναφέρουν ότι τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να καλύπτουν θεραπείες για θέματα βάρους, όπως καλύπτουν εκείνες για το καρκίνο ή τις χρόνιες παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση. Η πληρωμή για μια τέτοια θεραπεία θα μπορούσε να είναι καλή τόσο για τον ασθενή όσο και για τους ασφαλιστές, υποστηρίζουν. Με την πάροδο του χρόνου, οι ασφαλιστές μπορεί να πληρώνουν λιγότερα για άτομα που χάνουν βάρος και στη συνέχεια αποφεύγουν άλλες επιπλοκές στην υγεία τους. Αλλά τέτοια οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να προκύψουν.

Η Novo Nordisk, η κατασκευάστρια των δυο semaglutide, είδε τις πωλήσεις φροντίδας για την παχυσαρκία να αυξάνονται κατά 110% το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω του semaglutide . Από την άλλη, η Lilly, η οποία κέρδισε την έγκριση για ένα νέο φάρμακο για τον διαβήτη, το  tirzepatide, το οποίο μπορεί σύντομα να πάρει το πράσινο φως και για απώλεια βάρους, είδε τις τιμές των μετοχών της να αυξάνονται το Σεπτέμβριο κατά 34% από τον ίδιο μήνα πέρυσι. 

Το ICER έριξε πρόσφατα μια ματιά, συγκρίνοντας τέσσερα φάρμακα απώλειας βάρους. Τα δύο, το semaglutide και η Liraglutide, είναι θεραπείες νέας γενιάς, που παρασκευάζονται και τα δύο από τη Novo με βάση ένα υπάρχον ενέσιμο φάρμακο για τον διαβήτη. Τα άλλα δύο  — φαιντερμίνη/τοπιραμάτη, που πωλείται από τη Vivus ως Phentermine / Topiramate και βουπροπιόνη/ναλτρεξόνη, που πωλείται από την Currax Pharmaceuticals — είναι παλαιότερες θεραπείες που βασίζονται σε συνδυασμούς χαπιών.

Το semaglutide  έδειξε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σύγκριση με άλλες θεραπείες. Αλλά και το Phentermine / Topiramate βοήθησε επίσης τους ασθενείς να χάσουν ένα σημαντικό ποσό βάρους, είπε ο Rind. Αυτός ο παλαιότερος συνδυασμός φαρμάκων έχει καθαρό κόστος, μετά τις εκπτώσεις της φαρμακοβιομηχανίας, περίπου 1.465 δολ. ετησίως το δεύτερο έτος χρήσης, σε σύγκριση με το semaglutide , το οποίο είχε καθαρό κόστος 13.618 δολ. το δεύτερο έτος, ανέφερε η έκθεση. Σε πολλούς ασθενείς μπορεί να συνταγογραφούνται φάρμακα απώλειας βάρους για χρόνια.

Η Lilly, από την άλλη, δεν έχει ακόμη αποκαλύψει πόσο θα κοστίσει το  tirzepatide εάν ακυρώσει τις κλινικές δοκιμές για χρήση ως φάρμακο απώλειας βάρους. Όμως, μια υπόδειξη προέρχεται από την τιμή του 974 δολ. το μήνα ως θεραπεία διαβήτη - ποσό παρόμοιο με αυτό του ανταγωνιστικού φαρμάκου για τον διαβήτη, του προδρόμου του semaglutide.

Πηγές:
https://khn.org/

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας