Εξηγήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του νέου καθεστώτος απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, έδωσε την Πέμπτη η Μίνα Γκάγκα.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως από την παράλληλη απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα δεν απειλούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.

Είπε χαρακτηριστικά πως τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) είναι 26.000 και στα νοσοκομεία της Αθήνας υπηρετούν μόλις 1.860 γιατροί.

Στην επισήμανση πως πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν επενδύσει για τη δημιουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων, η κ. Γκάγκα απάντησε πως το κράτος επενδύει πολύ περισσότερα, δηλαδή 300.000 ευρώ, για την εκπαίδευση κάθε γιατρού.

Μάς ενδιαφέρουν πρωτίστως οι ασθενείς - σημείωσε - για να εξηγήσει: "Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως θέλουν περισσότερες επιλογές". Η αναπληρώτρια υπουργός συμπλήρωσε πως δεν υποχρεώνεται κανένας και πως κάθε γιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ό,τι επιθυμεί.

Ανέφερε, επίσης, πως με το νομοσχέδιο παρέχεται στους γιατρούς του ΕΣΥ η δυνατότητα να κάνουν και απογευματινά χειρουργεία, εφόσον τηρούν πλήρως το πρωινό τους ωράριο.

Για το ενδεχόμενο η παράλληλη απασχόληση να δημιουργήσει δοσοληψίες και "φακελάκι", σχολίασε πως πρόκειται για θπέμα ηθικής. "Εάν θέλω να πάρω φακελάκι, θα το κάνω είτε μού το απαγορεύουν είτε όχι", είπε.

Για το ενδεχόμενο πελατειακής σχέσης, αναρωτήθηκε: "Εάν έχεις 7 ώρες στο νοσοκομείο την ημέρα και πας και μία ώρα έξω, πόση μεταφορά πελατείας μπορείς να κάνεις";

Δεν απέκλεισε, πάντως, αλλαγές στις προωθούμενες διατάξεις, λέγοντας πως "Έχουμε τα αυτιά μας ανοικτά και συζητούμε με όλους".

Δημ.Κ.