Παχύσαρκοι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση είναι πιθανό να διαπιστώσουν ταχεία επιδείνωση της αναπηρίας που συνδέεται με την πάθηση, ανέφεραν Γερμανοί ερευνητές που παρακολούθησαν 1.000 ασθενείς σε νέα έρευνα. Η έρευνα δεν απέδειξε ότι η σχέση είναι αιτιατή.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου. Με επικεφαλής τον Dr. Jan Lunemann, του  University of Munster συνέλεξαν στοιχεία .1066 ασθενών με διαλείπουσα υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση.

Όταν διαγνώστηκε η πάθηση, το 15% ήταν παχύσαρκοι, με ΔΜΣ 30 και άνω.

Σχεδόν το 7% επίσης είχε διαβήτη τύπου 2 ή υπέρταση. Οι ερευνητές ήλεγξαν τα επίπεδα αναπηρίας των συμμετεχόντων κάθε 2 χρόνια για 6 χρόνια.

Aν και οι παχύσαρκοι ασθενείς δεν είχαν μεγαλύτερο ποσοστό υποτροπής ή περισσότερη νευρολογική  βλάβη κατά τη διάρκεια της έρευνας, είχαν μεγαλύτερη αναπηρία όταν έγινε η διάγνωση.

Τα επίπεδα αναπηρίας αυξήθηκαν πιο γρήγορα από αυτά ανθρώπων που δεν ήταν παχύσαρκοι.

Παχύσαρκοι συμμετέχοντες έφθασαν σε υψηλότερο επίπεδο στην κλίμακα Expanded Disability Status Scale, σε λιγότερο από 12 μήνες σε σύγκριση με σχεδόν 18 για όσους δεν ήταν παχύσαρκοι.

Συμμετέχοντες με παχυσαρκία, επίσης είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να φτάσουν σε αυτό το υψηλότερο επίπεδο αναπηρίας εντός 6 ετών, άσχετα από το ποια φάρμακα λάμβαναν, έδειξε η παρούσα έρευνα.

Οσοι ήταν υπέρβαροι δεν είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο αναπηρίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα ότι η παχυσαρκία σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση συνδέονται με φτωχότερη εικόνα δείχνουν επίδραση της σωματικής μάζας, σε ένα όριο, στη συσσώρευση αναπηρίας στην πολλαπλή σκλήρυνση.

Πρόσθεσαν ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι επιμελής έλεγχος της παχυσαρκίας θα πρέπει να διερευνηθεί για το πιθανό όφελος στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης κλινικής εικόνας ανθρώπων με πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Πηγές:
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια