Η χρήση αλκοόλ βαίνει αυξανόμενη σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η τοξική δράση του αλκοόλ αφορά πολλά οργανικά συστήματα. Προκαλεί λειτουργική επιβάρυνση, φλεγμονή, παρεγχυματική νέκρωση και κίρρωση του ήπατος. Το αλκοόλ είναι η δεύτερη μετά τον καπνό ευρέως χρησιμοποιούμενη καρκινογόνος ουσία και συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνων του γαστρεντερικού συστήματος, της κεφαλής, του μαστού και του τραχήλου. Άλλες χρόνιες ασθένειες που προκαλεί το αλκοόλ είναι η υπέρταση, η καρδιοπάθεια, η γαστρεντερική αιμορραγία, άνοια και άλλα γνωστικά ελλείμματα, άγχος/κατάθλιψη. Κατά τη συστηματική χρήση αλκοόλ, ορισμένα άτομα είναι πιο ανθεκτικά από άλλα, λόγω ποικίλων γενετικών παραγόντων. Υπάρχει συσχέτιση των διαφορών που παρατηρούνται στην ευαισθησία με πολυμορφισμούς γονιδίων που κωδικοποιούν τον παράγοντα νέκρωσης όγκων Α και το κυτόχρωμα P450 2E1. Οι γυναίκες, οι παχύσαρκοι και οι ηλικιωμένοι έχουν μικρότερη αντοχή στο αλκοόλ.

Ο αλκοολισμός είναι ένα είδος διατροφικής συνήθειας που περιλαμβάνεται στις πιο κοινές ψυχιατρικές διαταραχές που επηρεάζουν δραματικά τη δημόσια υγεία και την ικανότητα των ανθρώπων να προσαρμοστούν στην καθημερινότητα.

Παρά ταύτα, οι ευεργετικές επιδράσεις του αλκοόλ, είναι σημαντικές σε μικρές-μέτριες ποσότητες. Συγκεκριμένα, βάσει μελετών, τα άτομα που κάνουν μικρή έως μέτρια χρήση αλκοόλ, ζουν περισσότερο. Τα οφέλη μικρής  μέτριας πρόσληψης αλκοόλ περιλαμβάνουν μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων. Το 2005, υπολογίστηκε ότι 26.000 θάνατοι προλήφθηκαν στις ΗΠΑ λόγω της μείωσης της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, του διαβήτη και του ισχαιμικού εγκεφαλικού σε ανθρώπους που έκαναν συνετή κατανάλωση αλκοόλ. Ένα σύνηθες ερώτημα του κοινού είναι πόσο αλκοόλ μπορεί να καταναλώνει χωρίς πρόβλημα.

Για να χαρακτηριστεί ο καταναλωτής αλκοόλ ως μέτριος χρήστης ή χαμηλής ποσότητας χρήστης πρέπει να ισχύουν οπωσδήποτε τα κάτωθι:

  • Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 14 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης την ημέρα εάν είναι γυναίκα ή άνδρας άνω των 65 ετών  και 28 γραμμάρια την ημέρα εάν είναι άνδρας κάτω των 65 ετών. Η ποσότητα των 14 γραμμαρίων περικλείεται σε 355 ml μπύρας περιεκτικότητας σε αλκοόλ 5% ή 148ml κρασί περιεκτικότητας σε αλκοόλ 12% ή 44 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ.
  • Δεν πρέπει να καταναλώνει πάνω από τέσσερα ποτά ανά ημέρα συνεχόμενα σε διάστημα τριών ωρών εάν είναι γυναίκα ή άνω των 65 ετών και πέντε ποτά εάν είναι άντρας κάτω των 65 ετών.

Παρά ταύτα υπάρχουν σημαντικές τροποποιήσεις στις συστάσεις ασφαλούς κατανάλωσης σε ορισμένες καταστάσεις εκτός της περίπτωσης λήψης ορισμένου τύπου φαρμάκων που προαναφέρθηκε.

Οδηγοί

Ένα σημαντικό τμήμα της νοσηρότητας και της θνησιμότητας που προκαλείται από το αλκοόλ αφορά τα τροχαία ατυχήματα. Ακόμη και ένα ποτό προκαλεί μειωμένη αντίδραση αντανακλαστικών κατά την οδήγηση, διατάραξη της αντίληψης του χώρου, της σωστής εκτίμησης των καταστάσεων,της αναγνώρισης κινδύνων.

Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλώσει ο οδηγός. Μην πίνετε πριν την οδήγηση.

Έγκυες

Το αλκοόλ διασχίζει εύκολα τον πλακούντα στο αμνιακό υγρό και στο έμβρυο, το οποίο έχει ελαττωμένη ενζυμική δραστηριότητα. Το αλκοόλ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ασκεί τερατογόνο επίδραση πιθανώς λόγω της μειωμένης αντιοξειδωτικής ικανότητας του εμβρύου, των αυξημένων επιπέδων των ελεύθερων ριζών, της αύξησης του ρυθμού απόπτωσης των κυττάρων στον εμβρυϊκό κρανιακό/εγκεφαλικό ιστό.

Νεογνικές ασθένειες που χαρακτηρίζονται  από συμπεριφορικά και γνωστικά ελλείμματα, κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες και καθυστέρηση ανάπτυξης και προσβάλλουν σύμφωνα με μελέτες 0,2 έως 7 ανά 1.000 παιδιά έχουν συνδεθεί με τη χρήση αλκοόλ. Επιπροσθέτως η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με αύξηση του ποσοστού των αποβολών και με χαμηλό βάρος γέννησης.

Παρά το γεγονός ότι η συχνότητα των διαταραχών αυξάνεται με  την αύξηση της δόσης του αλκοόλ και τη διάρκεια της έκθεσης, δεν έχει καθοριστεί ασφαλής δόση κατά την εγκυμοσύνη, επομένως οι έγκυες πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ.

Γυναίκες σε αναπαραγωγική προσπάθεια

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ μπορεί να μειώσει την επάρκεια των γυναικείων ωαρίων και να προκαλέσει υπογονιμότητα. Οι γυναίκες που υποφέρουν από αλκοολισμό εμφανίζουν πολλές φορές εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία από άλλες γυναίκες. Στη γυναίκα η κατάχρηση αλκοόλ μπορεί να είναι αιτία υπογονιμότητας και παράγοντας κινδύνου για ενδομητρίωση, η οποία μειώνει περαιτέρω τη γυναικεία γονιμότητα. Η χρήση αλκοόλ, ακόμη και σε μέτριες ποσότητες, επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Από την άλλη πλευρά, οι μελέτες που διερευνούν τη σχέση συστηματικής ελαφριάς έως μέτριας χρήσης αλκοόλ και γυναικείας υπογονιμότητας σε συνθήκες «φυσιολογικής» προσπάθειας σύλληψης,δεν παρουσιάζουν σταθερές αρνητικές συσχετίσεις, ιδιαίτερα σε υγιείς γόνιμες γυναίκες κάτω των 30 ετών. Λόγω των ευρημάτων που προαναφέρονται γυναίκες υπό θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, γυναίκες με δυσκολίες σύλληψης, γυναίκες άνω των τριάντα ετών και γυναίκες με ενδομητρίωση καλό είναι να απέχουν πλήρως από το αλκοόλ εφόσον ευρίσκονται σε αναπαραγωγική προσπάθεια.

Άντρες σε αναπαραγωγική προσπάθεια

Στον άντρα η κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει διάφορες φυσιολογικές παραμέτρους του σπέρματος, όπως ο όγκος, η συγκέντρωση, η κινητικότητα. H κατάχρηση αλκοόλ και η οξεία μέθη συνδέονται με τη σεξουαλική δυσλειτουργία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων διέγερσης και επιθυμίας, καθώς και δυσλειτουργίας στύσης και εκσπερμάτωσης, τα οποία όλα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δυσκολίες σύλληψης. Παρά ταύτα οι επιπτώσεις της χαμηλής έως μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ, δεν φαίνεται να επηρεάζουν δυσμενώς την «φυσιολογική» προσπάθεια σύλληψης και επομένως η πλήρης αποφυγή αλκοόλ δεν είναι απαραίτητη. Ωστόσοοι άνδρες σύντροφοι θα πρέπει να αποφεύγουν το αλκοόλ την εβδομάδα πριν δώσουν δείγμα σπέρματος κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα που μεταβολίζονται στο ήπαρ και αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ ή πάσχουν από ασθένειες που επιδεινώνονται από το αλκοόλ. Στην περίπτωση αυτή μόνο η ιατρική εξέταση δύναται να καθορίσει ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης για κάθε ασθενή ξεχωριστά.